Dobanda de 3,5% pe an la imprumutul de la FMI
Sistemul de salarizare bugetar sa nu se bazeze pe sporuri
Fondul de salarii trebuie sa scada gradual, ca procent din PIB
Controlul cheltuielilor salariale si reformarea sistemului de pensii
Nu s-a discutat despre majorarea impozitelor
Fondurile acordate sa fie auditate temeinic
Deficitul bugetar al Romaniei trebuie redus sub 3% din PIB in 2011
6 / 7

Fondurile acordate sa fie auditate temeinic

Comisia Europeana asteapta ca fondurile primite sa fie gestionate temeinic, un rol important urmand sa aiba institutiile independente de auditare si anticoruptie, se arata in comunicatul Comisiei Europene care anunta imprumutul de 5 miliarde de euro pentru Romania.

In afara de buna si corecta functionare a institutiilor de audit si anticoruptie, CE isi conditioneaza imprumutul de "implementarea unui program consistent de politici economice", care sa intareasca sistemul fata de presiunile lipsei de lichiditati pe termen scurt si care sa reduca deficitul bugetar.

Programul urmarit de CE este conceput si pentru a "asigura o capitalizare adecvata a bancilor si pentru a intari supervizarea sectorului financiar", prevede comunicatul Comisiei Europene.

"De asemenea cerem institutiilor financiare care opereaza in Romania sa continue sa asigure o finantare adecvata a operatiunilor lor, cat si finantarea adecvata a economiei. In aces context, am dori sa salutam confirmarea a angajamentului pe termen lung facut de bancile mama straine din Romania pentru si a sustinerii subsidiarelor lor din tara", subliniaza comunicatul institutiei europene.

Reprezentanti FMI au au precizat ca "angajamentul" bancilor straine de a-si mentine expunerea in Romania, adica de a mentine banii in tara, este cerut "in baza voluntara", ceea ce inseamna ca nu exista deocamdata o obligatie in acest sens.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri