Cat de flexibil poate fi Fondul
Avantajele unui acord cu FMI
Criza structurala in Romania
Ce ne-ar putea impune FMI
Ce invatam de la statele membre UE imprumutate
Romania vs alte state
Stam mai rau decat vecinii
5 / 7

Ce invatam de la statele membre UE imprumutate

Ungaria a majorat impozitul pe profit de la 16 la 19% si a urcat taxa pe valoarea adaugata de la 20% la 23%, precum si accizele la tutun, alcool si combustibili. In schimb, statul vecin a redus cu 5% impozitele pentru IMM-uri, pentru a controla somajul. Totodata, impozitul pe salarii a fost redus cu doua puncte procentuale, la 27%.

In schimbul acestor masuri, Ungaria a obtinut 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si UE, din care 15,7 miliarde dolari doar de la Fond.

Acordul dintre FMI si Ungaria a dus la un plan de sustinere a sectorului bancar de 2,3 miliarde euro, insa guvernul ungar s-a obligat sa inghete salariile bugetare si sa renunte la al 13-lea salariu pe care il primesc in mod normal circa 700.000 de persoane in fiecare an. Totodata, deficitul bugetar luat in calcul de guvern s-a plasat in limita acceptata de FMI, la 2,6% din PIB in acest an.

In Letonia, masurile "anticriza" au constat in reducerea salariilor din sectorul public cu 15%, cresterea TVA de la 18 la 21%, cresterea accizelor si eliminarea impozitelor pe produsele de stricta necesitate. De la FMI, statul baltic a primit 10,4 miliarde dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri