Scaderile de la BVB indica un moment propice de investire
Investitia la Bursa: Recomandata pentru orizonturi de timp de peste 6 luni
Riscurile sunt peste tot, dar bursa este mai transparenta
Horatiu Florescu, Colliers: Ne putem astepta la o revenire a randamentelor
Radu Lucianu, CBRE|Eurisko: Preturile sunt in stagnare pe rezidential
Pe ce mizam in a doua parte a anului: Leu sau Euro?
 Unit-linked - Randamentele vor creste odata cu revenirea pietei de capital
6 / 7

Pe ce mizam in a doua parte a anului: Leu sau Euro?

In ultimii ani depozitele in lei au adus un randament mult mai bun in termeni reali decat cele in euro, tinand cont de aprecierea leului si de rata superioara la depozite, ceea ce demonstreaza ca pietele sunt imperfecte.

Cursul de schimb valutar EUR/RON previzionat de UniCredit Tiriac pentru sfarsitul anului este de 3.58, adica o usoara apreciere fata de nivelul actual datorita evolutiei pozitive a economiei romanesti si a intrarilor de capital strain. Factorii cei mai semnificativi care au contribuit la deprecierea leului au fost scăderile piețelor financiare internaționale și schimbarea sentimentului investitorilor străini față de țara noastră.

“Totusi, ameliorarea usoara a imbalantelor macroeconomice cum ar fi scaderea inflatiei si imbunatatirea capacitatii de export, dar si stabilizarea pietelor financiare internationale incepand cu a doua jumatate a anului 2008 sunt de asteptat sa influenteze pozitiv cursul de schimb valutar”, ne-a declarat Rozalia Pal, senior economist al UniCredit Tiriac Bank.

De asemenea, Rozialia Pal crede ca avansul dobanzilor pe piata interbancara (ROBOR) ca rezultat al maririi dobanzii de politica monetara, scaderea lichiditatii de pe piata interbancara si asteptarile privind posibile mariri de dobanda in viitor determina inasprirea conditiilor de creditare in lei.

Referitor la euro, s-a produs o crestere a costurilor (primei) de risc si de lichiditate si aceste costuri se adauga la EURIBOR, in functie de riscul pe care il prezinta finantarea, spune Rozalia Pal.

Incepand din iulie 2007, costurile mentionate pentru Romania vazuta prin prisma 5yCDS (credit default swap pentru maturitate de cinci ani), care reprezinta un fel de asigurare de risc a creditorului, au crescut cu mai mult de 100 de puncte de baza (un punct procentual). “Astfel, refinantarea institutiilor de credit din Romania pe piata internationala a devenit mai scumpa, ceea ce sta la baza inaspririi conditiilor de creditare in euro”, explica Pal.

Moneda nationala s-ar putea aprecia pana la finalul anului chiar si sub asa numitul nivel de echilibru de 3,50 lei/euro, in conditiile in care evolutia cursului va fi marcata de oscilatii permanente, in functie si de dinamica investitiilor in economia romaneasca, potrivit BRD.

Astfel, fluctuatiile cursului de schimb leu/euro sunt de asteptat sa se incadreze in 2008 in +/-10% fata de asa numitul nivel de echilibru de circa 3,50 lei/euro si exista premise ca la finalul acestui an cursul de schimb sa se situeze sub nivelul acesta de echilibru, in functie si de evolutia investitiilor in economie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri