7 scenarii de investitii in 2008
Imobiliare: Randamentele ajung si la 50%
Fonduri mutuale: Revenire in 2008?
Actiunile pe Bursa, componenta investitionala de luat in calcul pentru 2008
Depozite bancare: Lei sau Euro?
Pe ce mizam in 2008: Leu sau Euro?
Unit-linked: Randamente de maximum 30%
Obiectele de arta: Investitii rentabile, dar pe termen lung
5 / 8

Depozite bancare: Lei sau Euro?

“Pentru un castig sigur, investitii in depozite in lei”, aceasta era una din regulile plasamentelor in instrumente financiare cu venituri fixe.

In mod cert, in 2007, cele mai vanate instrumente de investitii oferite de banci au fost depozitele in moneda nationala si conturile de economii.

Asa cum ne spune si analistul Dragos Cabat, presedinte, CFA Romania, in mod ideal, ar trebui sa fie indiferent in ce moneda facem depozite. Astfel, daca piata ar fi perfecta, moneda pentru care dobanda este mai mare ar trebui sa se deprecieze cu valoarea diferentialului de dobanda. Eventualele diferente reziduale se pot datora numai perceptiei asupra riscului diferit intre cele doua tari.

In realitate, am constatat cu totii ca in ultimii ani depozitele in lei au adus un randament mult mai bun in termeni reali decat cele in euro, tinand cont de aprecierea leului si de rata superioara la depozite, ceea ce demonstreaza ca pietele sunt imperfecte.

“Pentru anul 2008, ma astept la o depreciere a leului fata de euro cu peste 10%, in timp ce diferentialul de dobanzi va fi de aproximativ 4.5 - 6%. Asadar, estimez ca depozitele in euro vor aduce randamente mai bune decat cele in lei”, spune Dragos Cabat. Totusi, Cabat insista ca nu exista "castig sigur" decat pentru rate ale dobanzii foarte mici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri