7 scenarii de investitii in 2008
Imobiliare: Randamentele ajung si la 50%
Fonduri mutuale: Revenire in 2008?
Actiunile pe Bursa, componenta investitionala de luat in calcul pentru 2008
Depozite bancare: Lei sau Euro?
Pe ce mizam in 2008: Leu sau Euro?
Unit-linked: Randamente de maximum 30%
Obiectele de arta: Investitii rentabile, dar pe termen lung
3 / 8

Fonduri mutuale: Revenire in 2008?

Fondurile orientate pe actiuni, cele mai performante, dar si cele mai volatile dintre fondurile mutuale, ar putea aduce anul viitor un randament mediu cuprins intre 15 si 25%, conform lui Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Analistii estimeaza ca randamentele ridicate oferite de fondurile mutuale in comparatie cu dobanzile bancare vor atrage un interes tot mai ridicat din partea investitorilor pentru aceste instrumente de plasament.

Totusi, fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni au suferit o corectie a activelor nete de 10,4% in ultima luna si o reducere drastica a randamentelor anuale, ca urmare a scaderilor inregistrate pe piata bursiera romaneasca.

Fondurile mutuale sunt, insa, de obicei judecate prin performanta pe ultimele 12 luni anterioare,pentru ca in luna noiembrie, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe care fondurile de actiuni au o expunere ridicata, a inregistrat serioase corectii negative.

Totusi, mai multe fonduri de actiuni au "reusit" in premiera in ultimele 12 luni sa coboare cu randamentele sub performantele fondurilor monetare, iar unul dintre ele chiar sa inregistreze un randament negativ.

Dintre fondurile de actiuni, in topul randamentului pe ultimele 12 luni, conduce KD Maximus, administrat de KD Investments Romania, cu 24,4%, fata de 36,8% in perioada anterioara, urmat de Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, cu un randament de 23,9%, fata de 38,4% in intervalul precedent.

Consultat de Wall-Street, Razvan Pasol crede ca fondurile orientate pe obligatiuni ar putea aduce in 2008 un randament mediu de 7-8%.

La fondurile de obligatiuni, in ultimele 12 luni, Orizont, administrat de Certinvest, a inregistrat o crestere cu 7,5%, iar Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, are un randament de 6,9%. Podiumul e completat de BCR Clasic, administrat de BCR Asset Management, cu o performanta de 5,6%, urmat de Vanguard Protector, administrat de Vanguard Asset Management, cu un randament de 5,4%.









Inapoi la articol

Setari Cookie-uri