Lapusan, Zitec: Apartenenta la UE este vitala pentru IT-ul romanesc.
Afacerile din Romania depind de UE
Vitacom: In UE jucam toti dupa aceleasi reguli
Fonduri europene nete de peste 30 de miliarde de euro in 10 ani
Protectie sporita pentru consumatorii de servicii financiare
Comert fara taxe
Deschide noi  oportunitati de a munci in state membre, si nu numai
Calatoresti in spatiul UE fara vize
Sansa suplimentara la educatie
Tarife roaming mai reduse pentru statele UE
Zboruri (mult) mai ieftine in spatiul EU
Investitii in sanatatea populatiei din Romania
4 / 12

Fonduri europene nete de peste 30 de miliarde de euro in 10 ani

In perioada 2007-2017, Romania a beneficiat de fonduri europene primite de la bugetul Uniunii Europene in valoare de aproximativ 45,7 miliarde de euro, reprezentand, anual, in medie, 2,8% din PIB.


Din aceasta suma, 37,1 miliarde de euro au reprezentat fonduri primite de la bugetul UE, aferente cadrului financiar multianual 2007-2013, restul de 8,6 miliarde de euro fiind primite in actualul cadru financiar multianual, respectiv 2014-2020.


Ca valoare neta, daca luam in considerare si contributia Romaniei la bugetul UE, intrarile nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde euro, respectiv 1,8% din PIB, in medie, pe an, potrivit datelor BNR.


“Cu aceste cifre, am putea spune ca ar trebui sa fim relativ multumiti”, a declarat la inceputul acestui an guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Mai mult, el a mentionat ca intrarile de valuta din fonduri europene au finantat importurile masive ale Romaniei, au tinut sub control deficitul de cont curent si au impiedicat leul sa se deprecieze substantial.


Ca tara noastra a avut si continua sa aiba probleme in absorbtia fondurilor europene este incontestabil, dar de cele mai multe ori piedicile au fost puse in interior, prin reglementarea deficitara.


Cu toate acestea, pe langa sumele efective intrate in tara, 8.219 firme au beneficiat de fonduri structurale si de coeziune (FSC) in perioada 2007-2016 (microintreprinderi, IMM, intreprinderi mari si furnizori de formare profesionala conform), care au incheiat contracte de finantare in valoare totala de 28,68 miliarde de lei, din care 14,48 miliarde de lei fonduri UE – echivalentul unui beneficiu mediu de 1,7 milioane lei/firma din fonduri europene.


In plus, apartenenta Romaniei la UE a ajutat-o sa fie vazuta mai bine de investitori si, mai ales, de creditori, si sa obtina finantari la costuri rezonabile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri