Guvernul a adoptat OUG privind pensiile militare si cele de serviciu, care nu vor mai putea depasi nivelul salariului
Salariile politistilor, majorate de Guvern cu 10%, iar cele ale personalului civil din institutiile de aparare cu 15%
Guvernul le recomanda celor afectati de OUG privind pensiile sa ramana in activitate, in asteptarea salariilor majorate
Sporuri pentru administratia locala de pana la 15%
Guvernul a simplificat procedurile de acordare a beneficiilor sociale
Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilitati va creste de la 1 ianuarie 2018
Scolile doctorale isi mentin acreditarea pana la evaluarea periodica, dar nu mai tarziu de octombrie 2019
6 / 7

Sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilitati va creste de la 1 ianuarie 2018

Guvernul a mai majorat vineri, prin ordonanta de urgenta, valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2018, una dintre cele mai importante modificari prevazand ca modalitatea de actualizare a cuantumului drepturilor acordate persoanelor cu handicap va fi prin raportare la Indicatorul Social de Referinta (ISR) si nu prin raportare la Indicele Pretului de Comsum (IPC) ca pana acum.


Potrivit ordonantei de urgenta adoptata de Guvern, majorarea valorii sprijinului financiar acordat persoanelor cu handicap in raport cu ISR va avea loc in doua etape: prima – incepand cu 1 ianuarie 2018, iar cea de-a doua – de la 1 iulie 2018.


Astfel, indemnizatia lunara, indiferent de venituri, va reprezenta, incepand cu 1 ianuarie 2018, 325 lei (65% din ISR) pentru adultul cu handicap grav si 250 lei (50% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat. De la 1 iulie, acest venit va fi majorat la 350 de lei, respectiv 265 lei.


Va creste si bugetul personal complementar lunar, indiferent de venituri, care va reprezenta, din ianurie, 125 lei (25% din ISR) pentru adultul cu handicap grav, 100 de lei (20% din ISR) pentru adultul cu handicap accentuat si 50 de lei (10% din ISR) pentru adultul cu handicap mediu. De la 1 iulie, sumele vor creste la 150 de lei, 110 lei, respectiv 60 de lei.


De asemenea, va creste si prestatia sociala pe perioada in care parintele sau persoana desemnata are in ingrijire, supraveghere si intretinere copil cu handicap. Incepand cu 1 ianuarie, valoarea acesteia va fi 250 lei (50% din ISR) in cazul copilului cu handicap grav, 150 lei (30% din ISR) in cazul copilului cu handicap accentuat si 50 de lei (10% din ISR) in cazul copilului cu handicap mediu. Din iulie, sumele vor fi majorate la 300 de lei, 175 de lei si 60 de lei.


O alta prevedere a actului normativ o constituie obligatia institutiilor publice cu peste 50 de salariati de a organiza concursuri dedicate angajarii persoanelor cu dizabilitati.


Sursa foto: Shutterstock/ Pressmaster

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri