Climatul macro-economic din zona euro
Continuarea procesului de consolidare fiscala
Implementarea reformelor structurale
Ameliorarea perceptiei cu privire la riscul de tara
Finantarea cresterii economice
Absorbtia fondurilor structurale
5 / 6

Finantarea cresterii economice

Potrivit economistului Florin Citu, provocarea majora pentru Romania in acest an va fi finantarea cresterii economice in conditiile competitiei pentru capital in pietele internationale.

De asemenea, Romania este inca dependenta de intrarile de capital din strainatate, cresterea economica fiind astfel vulnerabila, in opinia economistului sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Pentru a mentine activitatea economica cel putin la nivelul actual avem nevoie sa finantam in anii urmatori deficitul de cont curent (inca ridicat in comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est, desi mult mai mic decat inainte de criza) si sa refinantam datoria externa care ajunge la maturitate relativ ridicata", apreciaza Dumitru.

In cazul in care nu vom putea asigura aceasta finantare, Dumitru sustine ca diferenta poate fi acoperita pe termen scurt prin utilizarea rezervei internationale a BNR sau va trebui sa acceptam o noua ajustare a deficitului de cont curent (insotita de depreciere de curs de schimb), compromitand astfel sansele de revenire economica.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri