Activitatea economica ramane sub potential
Iesirile de capital au precipitat deprecierea leului
Riscul de contagiune se mentine ridicat
Arieratele se incapataneaza sa nu coboare semnificativ
Cresc costurile legate de imbatranirea populatiei
Migrarea personalului din agentiile de stat reprezinta o problema
Companiile de stat sunt o povara asupra economiei
Pretul gazelor va creste din septembrie
Romania face prea multe schimbari rapide de legislatie
FMI este impotriva reduceri TVA la alimentele de baza
1 / 10

Activitatea economica ramane sub potential

Potrivit declaratiei finale a misiunii FMI, activitatea economica este preconizata sa ramana una redusa in urmatoarea perioada, ca urmare a increderii diminuate, recesiunii din Europa, investitiilor reduse din fonduri europene, precum si datorita efectelor secetei asupra agriculturii.

Fondul Monetar International si-a revizuit in scadere prognoza de crestere pentru economia Romaniei, la 0,9% din PIB in acest an, usor sub prognoza Guvernului de 1,2%. Recuperarea ar trebui sa inceapa din 2013, potrivit declaratiilor facute de seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer (foto).

De asemenea, FMI prevede ca activitatea economica sa ramana sub potential pe termenul apropiat. Recent, Guvernul a anuntat revizuirea in jos a cifrei de crestere a PIB pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, dupa ce la inceputul anului estimarea era de 1,8-2,3% din PIB.

"FMI este in aceeasi nota din 2009 si pana azi. Ca si anul trecut, a inceput cu o prognoza foarte optimista si apoi a fost lovit de realitate si si-a ajustat estimarile. Prognoza FMI nu are nicio legatura cu realitatea, iar marja de eroare in cazul estimarilor FMI este de obicei de 3%", a declarat, pentru Wall-Street.ro, analistul economic Florin Citu. El este destul de neincrezator in cifrele anuntate de FMI si Guvern privind cresterea economica, mizand pe o crestere zero sau chiar negativa.

Pe de alta parte, Fondul anunta inceperea recuperarii din 2013, "cu o tendinta de crestere care va ajunge la aproximativ 3% pe termen mediu".

Cele 7 motive absurde care se opun privatizarii: cat timp veti mai sufoca proprietatea privata?






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri