Bulgaria
Ungaria
Polonia
Germania
Italia
Marea Britanie
De ce sta Romania cel mai prost din Uniunea Europeana?
Ce s-ar intampla cu Romania in cazul unui soc financiar?
Topul tarilor din UE in functie de maturitatea datoriei publice
Harta datoriilor publice din UE
7 / 10

De ce sta Romania cel mai prost din Uniunea Europeana?

Maturitatea medie a datoriei publice: 2 ani

Datorie publica (T3 2011): 33% din PIB

Deficitul bugetar 2012: 2%

Potrivit topului realizat de The Economist, Romania are cea mai mica maturitate a datoriei publice din Uniunea Europeana, de circa 2 ani, ceea ce atrage dupa sine o vulnerabilitate ridicata in cazul unui soc.

Statul roman se imprumuta in cele mai multe cazuri de pe piata locala, la maturitati mai mici de un an. O exceptie a fost licitatia de saptamana trecuta, cand a vandut in piata locala obligatiuni pe 15 ani, dar in general sumele atrase pe termene mai mari de un an au fost mici.

Si in cazul emisiunii recente, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras la 15 ani doar 122 milioane lei, cu 60% mai putin decat valoarea programata, iar randamentul mediu acceptat a fost de 6,98%.

"Cred ca este o dobanda buna, tinand cont ca imprumutul este pe 15 ani. In felul acesta se mai lungeste si maturitatea datoriei publice", a spus, pentru Wall-Street.ro, Melania Hancila, sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank.

Potrivit economistului Volksbank, in perioada 2007-2008, statul se imprumuta pe termene foarte scurte pentru ca se astepta ca randamentele sa scada pentru Romania. "Daca nu ar fi venit criza, aceasta strategie era corecta", a spus Hancila.

Pe de alta parte, Romania sta foarte bine din perspectiva marimii datoriei publice, cu 33% din PIB, printre cel mai mici din UE. De asemenea, potrivit estimarilor, deficitul bugetar ar trebui sa scada in jur de 2% din PIB in acest an, de la 4,35% in 2011.

Totusi, ce s-ar intampla in cazul unui scenariu negativ, a unui soc in pietele externe, generat de falimentul necontrolat al Greciei sau agravarea crizei datoriilor intr-o economie mare din zona euro?

Afla in urmatorul slide in ce fel s-ar manifesta in Romania vulnerabilitatea legata de maturitatea datoriei publice.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri