Romania a iesit din recesiune si se va incadra in tinta de deficit
Guvernul nu a majorat nicio taxa importanta
Regulamentul BNR privind acordarea de credite pentru persoanele fizice
Investitii in fabrici. Mii de locuri de munca
Exporturi mai mari
Mai putini someri
Sute de milioane de euro in infrastructura
Inceput si final bun pentru Bursa
Retailerii FMCG moderni au mizat pe extindere
Mallurile au ramas motorul de crestere al pietei imobiliare
Statul a inchis, dar privatul a deschis: 130 mil. euro pentru 9 spitale
Investitii de sute de milioane in telecom, revenire in retail electroIT si angajari
Investitorii din auto se strang langa Craiova
Pasi fermi in constructii si bricolaj
Tot mai multi romani au profitat de concedii
Anul clarificarilor legislative pentru pensiile private obligatorii
Crestere sanatoasa pentru Facebook in Romania
16 / 17

Anul clarificarilor legislative pentru pensiile private obligatorii

Industria pensiilor administrate privat – Pilon II, desi cea mai tanara piata financiara romaneasca, a cunoscut in ultimii ani o crestere importanta, atat a activelor aflate in administrarea fondurilor cat si a numarului de participanti. Acest lucru este cu atat mai important cu cat a rezistat efectelor crizei economice, dar si influentei politicului, prin faptul ca a trebuit inghetat timp de un an nivelul contributiei catre fondurile de pensii la 2%, pentru a atenua pe cat posibil deficitul grav din bugetul pensiilor publice.

Luna ianuarie 2011 a adus si prima veste buna, atunci cand Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat ca fondurile au inregistrat in cursul anului 2010 un randament mediu de 15,1%, iar activele nete administrate au ajuns la 4,3 miliarde de lei (1 miliard de euro). De asemenea, in scopul consolidarii transparentei precum si pentru cresterea gradului de incredere, in luna martie, s-a luat decizia ca administratorii sa publice pe pagina proprie de internet, de doua ori pe an, pentru fiecare fond de pensii in parte, structura detaliata a portofoliului de investitii.

O alta veste buna a fost in luna septembrie, atunci cand deputatii au adoptat legea privind Fondul de Garantare in sistemul de pensii private, care va incepe sa functioneze efectiv incepand cu prima parte a anului 2012. Scopul Fondului de Garantare (FdG) este de a garanta drepturile participantilor (faza de acumulare) si beneficiarilor (faza de plata) la fondurile de pensii private. Sfarsitul de an a fost, de asemenea, si pe placul administratorilor. CSSPP a aprobat Norma privind investirea si evaluarea activelor fondurilor de pensii private, care permite fondurilor de pensii sa isi diversifice mai eficient portofoliul de investitii. Intre elementele de noutate se numara si introducerea posibilitatii de investire a activelor fondurilor de pensii in proiecte de infrastructura. Prin implicarea in astfel de proiecte, fondurile pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe nationale de anvergura, precum in statele dezvoltate ale lumii.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri