Romania a iesit din recesiune si se va incadra in tinta de deficit
Guvernul nu a majorat nicio taxa importanta
Regulamentul BNR privind acordarea de credite pentru persoanele fizice
Investitii in fabrici. Mii de locuri de munca
Exporturi mai mari
Mai putini someri
Sute de milioane de euro in infrastructura
Inceput si final bun pentru Bursa
Retailerii FMCG moderni au mizat pe extindere
Mallurile au ramas motorul de crestere al pietei imobiliare
Statul a inchis, dar privatul a deschis: 130 mil. euro pentru 9 spitale
Investitii de sute de milioane in telecom, revenire in retail electroIT si angajari
Investitorii din auto se strang langa Craiova
Pasi fermi in constructii si bricolaj
Tot mai multi romani au profitat de concedii
Anul clarificarilor legislative pentru pensiile private obligatorii
Crestere sanatoasa pentru Facebook in Romania
12 / 17

Investitii de sute de milioane in telecom, revenire in retail electroIT si angajari

Printre cele mai importante vesti bune din acest an au fost anunturile Orange si Vodafone Romania, cei mai mari operatori locali de telecomunicatii, ca vor investi in urmatorii patru, cinci ani in jur 500-600 de milioane de euro, in special in dezvoltarea retelei.

In acelasi timp, anul acesta a fost o batalia tot mai mare pe zona de internet mobil, din aceasta lupta avand de castigat consumatorii.

Astfel, preturile au scazut tot mai mult, au aparut din ce in ce mai multe puncte cu acces la internet gratuit, iar numarul de utilizatori de internet mobil a crescut semnificativ. Practic, numarul de conexiuni active de internet mobil de mare viteza a ajuns la 3,53 milioane, mai mult 18% fata de finalul lui 2010, potrivit ANCOM.

Printre initiativele operatorilor in 2011 in zona de internet au fost lansarile Orange si Vodafone de internet gratuit la metrou si de asemenea faptul ca RCS&RDS a inceput sa ofere internet wi-fi gratuit in peste 400 de locatii din tara.

La fel ca si in anii anteriori lupta pentru clienti si evolutia tehnologica au dus la preturi tot mai mici la serviciile de telecomunicatii si la gadgeturi, acestea fiind vesti bune pentru consumatori, dar mai putin pentru companii care isi vad profiturile semnificativ reduse.

De exemplu, in primul semestru din acest an numarul de utilizatori de telefonie mobila a scazut cu 3,2% la 23,6 milioane de clienti, insa romanii au vorbit mai mult la telefon si au trimis si mai multe mesaje.

Pe de alta parte, preturile tot mai mici la diferite produse IT, au dus la o revenire a retailului electroIT, anul acesta fiind inregistrata prima crestere in domeniu de la inceputul crizei. Astfel, in primele noua luni din acest an vanzarile de electronice, electrocasnice si IT au fost de 960 de milioane de euro, mai mari cu 11,5% comparativ cu aceeasi perioada din 2010.

O alta zona in care au fost vesti bune anul acesta este cea de software, mai exact si in acest an au continuat angajarile masive in IT.

Pe langa angajarile traditionale facute de giganti precum Oracle, HP, IBM sau Microsoft, anul acesta s-au recrutat foarte multi oameni si in companiile romanesti. De asemenea, in toamna, chinezii de Huawei au anuntat ca pana in 2014 vor investi in jur de 200 milioane euro in Romania si in acelasi timp vor angaja peste 1.000 de persoane.

Slide realizat de Cristina Negraru.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri