Romania va reveni la PIB-ul dinaintea crizei abia in 2014
Daca China creste cu 9%, economia Romaniei castiga 3,2%
Daniel Daianu: Cel mai rau scenariu este un nou Lehman Brothers
Economistii: Daca Germania incetineste, Romania nu poate sa mearga bine
2 / 4

Daca China creste cu 9%, economia Romaniei castiga 3,2%

Potrivit lui Daniel Thorniley (foto), presedintele firmei DT Global Business Consulting si fost vicepresedinte al The Economist Group, China da ora exacta in economia mondiala si stabileste ritmurile de crestere din Statele Unite pana in Romania.

Astfel, intr-un scenariu moderat, daca economia Chinei creste cu 9%, PIB-ul Statelor Unite avanseaza cu 3%, zona euro creste cu 1,7%, iar Romania poate sa obtina un ritm de crestere de 3,2%.

"Asa ca, desi sunt ateu, in fiecare seara ma rog ca economia Chinei sa creasca cu 9%", a spus razand Thorniley.

Totusi, acesta este un scenariu realist doar cand conditiile din economia mondiala sunt normale, dar economistul ia in calcul si un scenariu negativ, in care vom avea o noua criza foarte severa. Atunci, economia Romaniei se va intoarce si ea in recesiune si revenirea se va intinde pe si mai multi ani.

"Exista o sansa de 10% ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 6,4% anul viitor, dar nu acesta este scenariul principal", a spus Thorniley.

Viziunea economistului este de crestere usoara pentru zona euro, de 1%, si de maximum 2,8% pentru Romania, dar ritmul ar putea sa scada si la 2%.

Thorniley critica si nehotararea liderilor europeni si prostul management al crizei din Grecia, care a costat contribuabilii o gramada de bani.

"Sunt convins ca Grecia va intra in cateva luni "de jure" si "de facto" in default", spune fostul vicepresedinte al The Economist Group, care enunta ca falimentul Greciei este totusi o alternativa mai buna decat continuarea la nesfarsit a bailout-urilor (salvarea financiara - n.r.), in contextul in care s-a vazut ca primele doua pachete financiare de salvare nu au dat niciun rezultat.

Cinci posibile scenarii pentru economia mondiala. Citeste-le in slide-urile urmatoare.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri