Puterea de cumparare, afectata de preturile la alimente si combustibili
Tinta de inflatie - departe de realitate si in 2011
Scumpirile la alimente, generate de o speculatie de piata
3 / 3

Scumpirile la alimente, generate de o speculatie de piata

Sorin Minea (foto), presedintele Romalimenta, a declarat ca scumpirile de pret in cazul produselor de tipul legume, fructe, cartofi, sunt generate in principal de o speculatie de piata, “de incercarea de a vedea pana unde putem merge cu preturile”.

Legumele s-au scumpit in februarie cu 7,95% si cu 14% de la inceputul anului, conform datelor Institutului National de Statistica, iar pretul cartofilor a urcat cu 10,34% luna trecuta si cu 16,99% in prime doua luni din 2011.

Un alt motiv subliniat de oficialul Romalimenta consta in faptul ca, in timpul iernii, productia de astfel de alimente este foarte redusa, Romania bazandu-se in principal pe importuri. In plus, Minea considera ca un alt element care mai poate influenta majorarea preturilor ar putea fi si tendinta la nivel european.

Cu toate acestea, Sorin Minea sustine ca nu vom asista in perioada urmatoare la cresteri majore de preturi, ci, din contra, tendinta ar trebui sa fie una de scadere.

“In mod normal ar trebui sa asistam la o reducere a preturilor pe perioada vara-toamna. Pretul la cereale a inceput sa scada incet. O criza alimentara este imposibil sa urmeze. Cresterea preturilor este determinata de piata. Eu nu cred ca vom asista in perioada urmatoare la cresteri majore de preturi, poate doar in cazul carnii, insa nu la valorile vehiculate, de 60%”, completeaza Minea.

In sens opus, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca preturile vor creste si in urmatoarea perioada.

"Ne putem astepta la cresterea in continuare a pretului alimentelor, cel putin pana in lunile iunie-iulie, ceea ce inseamna presiune ascendenta asupra ratei inflatiei. Cam in aceeasi directie va actiona si pretul combustibililor", a declarat Chidesciuc, pentru Wall-Street.ro.

El considera ca, cel mai probabil, rata inflatiei ca urca in continuare, pana in luna iunie, urmand sa scada ulterior, desi va ramane cu mult peste tinta BNR.

Si painea a influentat semnificativ inflatia, dupa ce preturile au urcat cu 2,3% in februarie si cu 2,9% de la inceputul anului. O crestere importanta a fost inregistrata in februarie si la fructele proaspete, care s-au scumpit cu 4,1% luna trecuta si cu 6,93% in primele doua luni din 2011.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri