Mai atractiva, dar nu suficient?
Cat costa energia soarelui?
Companiile investesc pentru a-si reduce facturile la energie
Sistemul energetic romanesc sau Jurassic Park
2 / 4

Cat costa energia soarelui?

O alta “piedica” in calea posibililor investitori este si accesul la finantare in conditiile in care constructia si echiparea unei ferme solare poate ajunge la un cost total de 10 milioane de euro. “Nu multi investitori au asemenea lichiditati, deci trebuie sa ia bani de la banci sau din alta parte, iar institutia financiara vrea credibilitate, vrea sa afle care este background-ul investitorului in productia de energie, care este experienta lui in domeniu. Atunci ei se pot asocia cu noi pentru ca noi avem expertiza”, spune Nicholl.

Practic, in parteneriat cu investitorul, Schneider Electric se ocupa de constructia fermei solare de la zero, asigura sistemele de securitate si informatizare necesare (investitorul poate urmari, pe calculatorul de acasa, fluxul productiei de energie zilnica), precum si de serviciile de mentenanta pentru urmatorii 10-20 de ani, perioada in care aceasta va functiona.

“Cred ca multi investitori au cumparat pamant, iar apoi a venit criza si s-au intrebat ce altceva pot face in acel loc. S-au gandit la fermele solare si s-au dus sa ceara bani de la banci, dar fara sa aiba credibilitate”, remarca managerul.

In acest context, ar putea piata energiei solare urma calea celei eoliene care a cunoscut o adevarata explozie odata cu investitii private-gigant, precum cea a CEZ din zona Dobrogei? Cehii de la CEZ investesc 1,1 miliarde de euro intr-un parc eolian din Dobrogea, care la finalizare va avea o capacitate instalata de 600 MW, echivalentul unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda.

“CEZ este unul dintre cei mai mari investitori in energia solara din Cehia. Este o decizie bazata pe cat poate castiga din energia eoliana si cat din cea solara - probabil ca vantul le-a dat siguranta profitului. Acum, ca si situatia energiei solare este clarificata, poate se vor gandi sa investeasca si in aceasta zona”, considera David Nicholl.

Managerul povesteste cum anul acesta a inceput discutiile cu un producator important din industria alimentara pentru instalarea de panouri solare pe acoperisul fabricilor sale, dar ca proiectul s-a blocat din lipsa de fonduri necesare. “Jumatate din fonduri veneau de la UE, iar restul de la compania-mama, care a decis insa ca nu poate sa sustina o astfel de investitie”, explica seful Schneider Electric Romania.

Dincolo de gasirea banilor pentru o astfel de investitie de anvergura, un alt impediment este localizarea unui amplasament potrivit pentru ferma: este necesara o suprafata mare de pamant cu o buna expunere la soare. Romania are, in medie, 210 de zile cu soare pe an, zonele litoralului si Olteniei avand cea mai buna “acoperire”, motiv pentru care atentia investitorilor este indreptata catre aceasta regiune.

Problema tine insa de marea fragmentare a proprietatilor – fermierii romani detin suprafete relativ mici de pamant, ceea ce inseamna ca investitorul trebuie mai intai sa achizitioneze terenurile, o etapa care ar putea dura ani buni.

Citeste in slide-ul urmator ce solutii au companiile pentru a economisi din consumul de energie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri