Sfaturi pentru romanii care vor sa studieze in strainatate
Cat costa studiile in strainatate?
Unde aleg romanii sa studieze?
1 / 3

Sfaturi pentru romanii care vor sa studieze in strainatate

Cele mai importante lucruri pe care trebuie se le aiba in vedere orice roman care doreste sa studieze in strainatate, indiferent daca este vorba de cursuri de licenta, de un master sau de un program MBA/ Executive MBA sunt tara in care vrea sa mearga, universitatea, criteriile de admitere, costul studiilor, costul vietii, specificul sistemului de invatamant, precum si durata studiilor.

Criteriile de admitere la o forma de invatamant superior din strainatate sunt mult mai dure in cazul unui MBA sau EMBA, fata de cursuri de licenta sau de un master

“E recomandabil sa mergi la un MBA dupa ce ai acumulat suficienta experienta profesionala cat sa ai o imagine corecta despre stilul tau de munca, modul de relationare cu colegii/subordonatii/superiorii sau tipul de munca/responsabilitatile care te implinesc. Majoritatea programelor de MBA serioase solicita un minim de 2-3 ani de experienta profesionala. Iar parerea mea este ca nu poti sa fructifici la maxim oportunitatile pe care ti le ofera un astfel de program (contributiile colegilor, legaturile pe care le fac profesorii cu situatii practice) fara sa ai aceasta minima experienta de munca”, spune Alexandru Ghita (foto), presedintele Educativa, organizatorul targurilor cu oferte educationale din strainatate RIUF si RIMME.

Diferentele majore dintre criteriile de admitere la un MBA si la altfel de cursuri tinute in strainatate (master, cursuri de licenta) sunt, in principal durata, costurile si nivelul de experienta.

Un MBA dureaza, in mod obisnuit, un an in Europa si doi ani in SUA,
in vreme ce durata unui master sau a unui ciclu de licenta poate ajunge la 4-5 ani.

De asemenea, in vreme ce un an de master decent in Europa costa si 1.500 de euro, un an de MBA este de cateva zeci de mii de euro. In SUA, preturile incep de la 10.000 – 15.000 de dolari pentru un master in vreme ce un MBA poate depasi ca pret 150.000 de dolari.

Nu in ultimul rand, MBA-ul presupune acumularea unui minim de 2-5 ani de experienta pe piata fortei de munca, in vreme ce printre criteriile de admitere la un master sau un ciclu de licenta in strainatate experienta acumulata in munca nu conteaza (este importanta activitatea extrascolara, cum ar fi cea din cadrul unui ONG).

De asemenea, cei care vor sa aplice la un MBA, trebuie sa tina cont de intensitatea efortului pe care o sa-l depuna in cadrul anului sau anilor de studiu.

“MBA-ul e foarte solicitant: e foarte, foarte mult de munca - mai ales la programele full-time de 1 an. Depinde si de organizarea fiecaruia. Eu am avut o medie de sub 5 ore de somn pe noapte anul trecut. Pe langa cerintele academice, e foarte intens si din punct de vedere social (cina cu colegi, petreceri, excursii etc). E o mare problema cu familia:nu ai timp pentru ei. Daca ai sot/sotie si copii e foarte dificil pentru ei. Sunt multe cazuri de cupluri care au divortat in timpul/dupa un MBA. Nu as face un MBA, daca nu mi-ar fi foarte clar de cel fac, ce o sa obtin din aceasta investitie de timp si bani. Nu e un lucru de incercat”, spune Ghita, cel ce a absolvit recent un MBA al Insead, una din cele mai prestigioase scoli de afaceri din Europa

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri