Mariaje cu imaginatie
Motive pentru optimism in M&A
Alegerile influenteaza apetitul investitorilor
2 / 3

Motive pentru optimism in M&A

Primul an de criza pentru piata de fuziuni si achizitii apare ca o radiografie a situatiei economice. Prin prisma valorilor foarte mici, activitatea de M&A a fost determinata de achizitii de conjunctura si nu de considerente strategice.

Ancuta Leach, care a asistat juridic cumparatorul intr-una dintre cele mai complexe tranzactii din Romania – vanzarea Romtrans catre Deutsche Bahn – remarca un prim moment-cheie de-a lungului primului an de criza: Raportul Moody’s din toamna anului trecut, care a creat panica, a inghetat interesul si apetitul investitorilor si a pus anumite tranzactii in asteptare. Apoi, remarca Leach, au existat semne pentru anumiti investitori ca lucrurile nu sunt asa de grave. "Investitorii au constientizat ca exista organisme la nivel international, odata cu acordul incheiat cu FMI".

Analistii Moody’s spuneau in urma cu un an ca Romania ar putea intra in recesiune in 2009, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala. Ceea ce s-a si intamplat.

Imbucurator, indicatorii au crescut de la raportul Moddy’s. "Lucrurile nu mai sunt atat de negre cum pareau la momentul respectiv ceea ce ofera incredere investitorilor si liniste consultantilor".

Un usor optimism a revenit in piata de fuziuni si achizitii odata cu acordul cu FMI: pe langa siguranta macroeconomica, din punctul de vedere al investitorilor a fost un semn bun, pentru ca o economie aflata in stare de dificultate nu era lasata sa cada, spune Ancuta Leach.

Al doilea factor care sta la baza optimismului remarcat de avocatul Wolf Theiss si care poate revitaliza piata de M&A este ca Romania continua sa ramana o piata interesanta. "Companiile din Vest sunt in proces de reducere a costurilor, de relocare a activitatilor. Romania continua sa aiba un avantaj competitiv: forta de munca specializata".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri