Ferita de intemperiile crizei
Decizia corecta pentru o felie mai mare din piata
Investitorii straini vin de abia peste 3-5 ani
Retailul castiga teren in portofoliul operatorilor
Afaceri pe trend ascendent
3 / 5

Investitorii straini vin de abia peste 3-5 ani

Cu o valoare totala estimata la 400 de milioane de euro, Negut apreciaza piata serviciilor medicale private ca fiind “nici mare, nici mica, dar categoric prea fragmentata ca sa fie extrem de interesanta pentru investitori”. Daca in 2008 s-a mai discutat despre posibilele intrari pe piata romaneasca a unor grupuri mari vest-europene din domeniul serviciilor medicale private, anul acesta piata de fuziuni si achizitii a “amortit” de tot si a lipsit din discursurile marilor jucatori.

“Cred ca este o etapa in evolutia pietei, iar incetinirea pietei de M&A (mergers & acquisitions – fuziuni si achizitiii) si-a pus amprenta si pe domeniu acesta”, este de parere managerul de la CMU, subliniind ca intrarea agresiva a unor noi jucatori prin proiecte de tip greendfield este un scenariu mai degraba valabil intr-o perioada de boom economic. Cu toate acestea, Sergiu Negut crede ca sunt cateva companii la nivel european care si-au propus o acoperire regionala (Europa Centrala si de Est) intr-un orizont de timp de trei-cinci ani. “Este posibil sa intre si mai devreme, insa nu este o posibilitate pe care as paria”, conchide seful retelei de clinici.

Investitorii straini sunt deja prezenti pe piata romaneasca a serviciilor medicale private, majoritatea jucatorilor importanti avand ca actionari, cu participatii diferite, fonduri de investitii. Este cazul CMU (3i, unul dintre cele mai mari grupuri de investitii din lume), Romar (Reconstruction Capital II), Hiperdia (Bedminster Capital Management), dar si al MedLife (IFC, divizia de investitii a Banca Mondiala). Fondurile de investitii si-ar putea mari interesul pentru aceasta piata, sectorul serviciilor medicale fiind unul dintre putinele care inregistreaza cresteri pe timp de criza.

Unii proprietari, printre care si familia Marcu, fondatoarea MedLife, si-au declarat deja intentia de mai vinde din actiuni in speranta atragerii de noi fonduri pentru sustinerea planurilor de dezvoltare, insa pana acum nicio tranzactie nu a fost anuntata public.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri