Recuperarea creantelor, tot mai greoaie
Concentrare pe piata farma
Noile investitii, in stand-by
OTC-urile, suflu nou de cash
Criza economica, o noua provocare
5 / 5

Criza economica, o noua provocare

Cu o experienta de aproape 20 de ani pe piata farmaceutica romaneasca, Ovidiu Buluc spune ca actuala criza economica nu este cel mai dificil moment cu care s-a confruntat pana acum in cariera sa de manager. "In 1997, am trait o devalorizare de 100%, in decurs de numai trei saptamani, de la 4.300 la 9.500 de lei pentru un dolar, iar inflatia era de 150%. Ratele de dobanzi explodasera si ele la 200% si era, pur si simplu, imposibil sa faci ceva", isi aminteste executivul.

Un alt moment dificil este mai recent, mai exact din perioada 2007-2008, cand timp de un an si jumatate Ministerul Sanatatii (MS) nu a mai actualizat preturile la medicamente, mentinand un curs de 3,2 de le/euro, in conditiile in care cursul real trecuse de 4 lei/euro. "Atunci, MS ne-a generat nu doar noua, ci tuturor jucatorilor din piata importului si distributiei de medicamente, pierderi de milioane de euro, datorita refuzului de a modifica preturile medicamentelor de import in functie de valorile actualizate ale principalelor valute", explica Buluc.

Fata in fata cu o noua criza, pe care seful Farmexim prefera sa o numeasca "provocare", solutiile nu sunt noi, ci doar problemele in sine. "Am fost intotdeauna adeptii unei politici financiare prudente, am reconsiderat politica de investitii si am redus ori am amanat aceste planuri pe parcursul perioadelor economice dificile si ne-am adaptat strategiilor de dezvoltare la conditiile pietei", spune seful Farmexim.

Farmexim, Help Net si Green Net, membre ale grupului Farmexim, sunt companii private cu actionariat 100% romanesc. Farmexim a fost infiintata in anul 1990, fiind prima companie de import si distributie de produse farmaceutice din Romania. Dupa aproape 20 ani de activitate, Farmexim se situeaza intre primii trei distribuitori de medicamente de pe piata de retail - farmacii.
  • Farmexim asigura furnizarea de produse farmaceutice la nivel national, catre peste 3000 de clienti, atat farmacii, cat si spitale.
  • Help Net Farma opereaza una dintre cele mai puternice retele de farmacii din Romania, numara in prezent 100 de unitati in toata tara si are peste 800 de angajati.
  • Infiintata in 1998, Green Net este o companie de import si distributie de produse premium din game cosmetice si dermato-cosmetice, suplimente alimentare si produse naturale.
Piata distributiei farma este dominata de zece mari jucatori: Mediplus (parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, care detine si retailerul Sensiblu), Relad, Fildas (cu farmaciile Catena), Farmexpert (controlat de ANZAG si Eugen Banciu, care este actionar si la farmaciile Dona), Polisano (farmaciile Reteta), Farmexim, ADM Farm, Gedeon Richer (cu farmaciile Richter), Europharm Distributie (parte a GlaxoSmithKline) si Montero (cu farmaciile Remedio).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri