Sunt companiile romanesti o democratie completa?
Robert Maxim, Ensight: Este mai usor sa «faci ce vrei» intr-o companie romaneasca
Cum vede un expat democratizarea firmelor romanesti
Andrei Cretu, A.T. Kearney: Democratia in mediul de business nu inseamna libertate totala
Cristian Ionescu, Coface: Multinationalele importa stilul de leadership, iar firmele romanesti sunt dependente de cultura de leadership a fondatorului
Silviu Enache: O multinationala este ca o familie mixta
Avem o cultura a sindicatelor?
Declin sau ascensiune a manager-autoritarismului in companiile din Romania?
7 / 8

Avem o cultura a sindicatelor?

Pornind de la criteriul de analiza a democratiei care spune ca cetatenii, in cazul nostru, angajatii, sunt elementul in cel mai inalt grad distinctiv, se naste o dezbatere despre rolul sindicatelor in Romania, din punctul de vedere al democratizarii firmelor romanesti? Avem o cultura a sindicatelor?

“Din pacate, cultura sindicatelelor noastre este invechita. Sindicatele sunt controlate de individualitati care isi impun in general agenda proprie si nu cea a colectivului pe care il reprezinta”, crede Cristian Ionescu, care adauga ca gradul rudimentar al democratizarii acestora le transforma in mijloace de manipulare si obtinerii de avantaje proprii pentru cei ce le conduc.

Adrian Stanciu crede ca sindicatele sunt o forta revoluta, iar in Romania sunt de-a dreptul retrograde. “Sindicatele au aparut in anii industrializarii societatii, cand inventarea proceselor moderne de manufactura a generat milioane de someri si a facut irelevante abilitatile individuale, punand astfel o putere uriasa in mana angajatorilor, putere de care ei au profitat. Era 1848, atentie...”, spune seful Human Synergisics Romania.

Astazi, toata lumea, practic, se confrunta cu o criza de talente si cu mutarea puterii de la angajator la angajat, explica Stanciu, sugerand ca ar trebui legislatie care sa protejeze angajatorii, nu angajatii.

“Sindicatele sunt caduce, se ocupa in general de binele liderilor si, datorita organizarii lor democratice, sunt incapabile sa tina pasul cu schimbarea. Orice organizatie democratica care trebuie sa supravietuiasca intr-o lume nedemocratica devine retrograda, pentru ca trebuie mereu sa satisfaca majoritatea membrilor sai. In felul asta ea se ocupa mai mult de politica decat de afaceri si de progres. Sindicatele sunt, azi, dupa parerea mea, o frana a societatii”, afirma Stanciu.

Verdictul fostului sef de la Xerox Romania este ferm: este momentul sa intelegem ca organizatiile nu au drepturi colective, ci doar individuale, si ca meritocratiile nu au nevoie de sindicate.

Consultantul Robert Maxim considera ca sindicalismul este o cultura foarte puternica in unele organizatii din Romania, insa acesta nu este un lucru bun in sine intrucat cazurile de politizare a miscarilor sindicale pe care le-am vazut dupa '90 pot trezi reticente destul de intemeiate fata de acest tip de exprimare sociala. “Oricum, existenta acestor forme de organizare a intereselor sociale ramane o componenta de baza a unui mediu de afaceri democratic si sanatos, in care putem imagina o structura optima de distributie a puterii intre actorii implicati”, spune seful Ensight Management Consulting.

Si Silviu Enache crede ca activitatea sindicala din Romania si-a pierdut din credibilitate datorita unor lideri sindicali care au dezarmat public de la cauzele sindicale, trecand de cealalta parte a baricadei: afaceri, politica.

“Oricum, un sindicat care actioneaza ca antreprenor mi se pare o gluma, ori la noi sunt frecvente aceste cazuri, spune Enache, care considera ca domeniul privat va avea un cuvant greu de spus si in acest domeniu, iar sindicatele din sectorul financiar-bancar au expertiza si au dat chiar dovada ca stiu sa actioneze intr-un dialog cu patronatul.

Seful Aviva Romania, Shah Rouf, constata ca, asa cum companiile au evolutat de-a lungul anilor, la fel au facut si sindicatele, legislatia si realitatile economice diminuand puterea sindicatelor. De asemenea, drepturile de baza pentru care majoritatea sindicatelor s-au luptat sunt integrate acum in legislatia Uniunii Europene si lipsa muncii calificate si a talentelor demonstreaza ca o negociere eficienta nu este suficienta pentru a obtine un salariu mare.

“Domeniul nostru de activitate este cel al serviciilor financiare, unde nu exista o cultura a sindicatelor foarte puternica. Dar exista reprezentanti ai angajatilor prin care ne asiguram ca toate cererile si nemultumirile angajatilor ajung la noi, exista studii anuale confidentiale (la nivel de grup) cu privire la munca din fiecare companie si feedback prin intermediul forumului anual european”, enunta Shah Rouf, care afirma ca rezultatele acestui studiul au un impact direct asupra salariului pe care il primeste directorul general.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri