Radiografia pietei de M&A din Romania
Asiban-Groupama – Cea mai mare tranzactie din primul semestru
Locul doi vine tot din insurance
 Bere Mures, vanduta pentru 150 mil. euro
 Advent, performerul primului trimestru
Valvis, exit de 100 mil. euro
 Ardaf si RAI, vandute la pachet pentru 80 mil. euro
DHL a cumparat Cargus pentru 50 de mil. euro
 Exit la NCH pentru 46,3 mil. euro
Oresa Ventures cumpara trei fabrici de la Somaco pentru 32,5 mil. euro
Un nou exit de exceptie pentru RAEF
 Polimex-Mostostal plateste 25 mil. euro pentru Coifer
 CBRE a platit 35 mil. dolari pentru Eurisko
 Advent a cumparat Bengoss, pentru 18,9 mil. euro
 Mega Image a cumparat La Fourmi pentru 18,6 mil. euro
 Tranzactie de 12,2 mil. euro in real-estate
 UPS a cumparat Trans Courier Service
 Vodafone a cumparat o retea GSM partenera Orange
 GED a achizitionat reteaua de magazine PlusGSM
Vodafone mai cumpara un dealer Orange
Italienii de la Enea cumpara IP Devel, pentru 3,2 mil. de euro
Asesoft Distribution plateste 7 mil. de euro pentru 25% din Curiero
Alliance–Royal Computers a achizitionat Caro Group
City Grill a platit 1 mil. de euro pentru cafenelele Cream Caffe
Carpatina a cumparat afacerea Herculane Water
1 / 25

Radiografia pietei de M&A din Romania

Sectorul de achizitii si fuziuni cu firme romanesti a crescut in primul semestru pana la 1,3 miliarde de euro, fata de 400 milioane de euro cat s-a inregistrat in primele sase luni ale lui 2007.

Numarul tranzactiilor anuntate in prima jumatate a lui 2008 a depasit numarul total inregistrat in primul semestru al anului trecut, conform unei analize Wall-Street. Astfel, daca in primele sase luni ale anului trecut s-au inchis 17 tranzactii, anul acesta au fost anuntate 24, cu o distributie egala pe cele doua trimestre.

Asadar, se confirma faptul ca volumele de activitate in M&A raman sus, cu o vizibila schimbare de structura, in directia unui numar mai mare de tranzactii de valoare unitara mai redusa decat anul trecut.

“Avem foarte multa vibratie in piata de M&A, in special pe zona de tranzactii mici si mijlocii. La inceputul anului imi era teama ca piata va ingheta pentru o perioada – asa cum s-a intimplat cu cea imobiliara – dar deocamdata nici vorba de asa ceva”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal la una din cele mai mari case de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari de pe piata locala, Capital Partners.

Acesta explica ca, deocamdata, resimtim limitat efectele crizei internationale, in principal datorita faptului ca tranzactiile romanesti sint relativ mici, deci cumparatorii tip fonduri de private equity si strategicii nu au nevoie sa se finanteze pentru achizitii. “Efectele imediate se resimt insa in ceea ce priveste pozitia de negociere a cumparatorilor potentiali -care este mult mai puternica decit anul trecut- si durata inchiderii tranzactiilor care a crescut considerabil datorita precautiei cumparatorilor. Pe ansamblu insa, volumele de activitate in M&A ramin sus, cu o vizibila schimbare de structura, in directia unui numar mai mare de tranzactii de valoare unitara mai redusa decit anul trecut”, spune Lionachescu.

Doru Lionachescu nu se asteapta la schimbari dramatice de trend sau structurale. “Cred ca piata va continua sa evolueze pe aceeasi formula: tranzactii numeroase de valori relativ mici. Anul viitor, post-electoral, ar trebui sa marcheze si deblocarea catorva proiecte mai ample care fie au tangenta directa cu sectorul public, fie sint influentate de conjuctura electorala”, argumenteaza bancherul de investitii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri