Ionut Simion, AmCham: Prioritati pentru noul Guvern - transparenta, predictabilitate, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat
Felix Toma (GiGroup): Invatamantul trebuie adaptat la cerintele actuale ale mediului economice
Stanciu, eMag: Sunt legi vechi de 15 ani, trebuie schimbate
Dan Badin, partener Deloitte: Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii
Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania: Asteptarile mediului de afaceri sunt legate de sustenabilitatea cresterii economice
Ioana Enache, Amway Romania: Educatie antreprenoriala in diverse forme de invatamant
Lucian Radulescu, Sony: Nu te uiti la varf, pana nu ai baza
Claudiu Georgescu, APMCR: Este timpul sa trecem de la salarii mici, la salarii pentru domenii cu valoare adaugata mare
Ciprian Stancu, Republica BIO: Vrea un Guvern indraznet!
Popovici, OTP: Incurajati romanii sa economiseasca pe termen lung!
Florin Godean, Adecco: Noul Guvern ar trebui sa ia masuri concrete de retinere a oamenilor in Romania
Catalin Pozdarie, Hervis Sports: Curentul in care forta de munca paraseste tara nu a fost incetinit
Cristina Savuica, Lugera: Autoritatile trebuie sa asculte mediul de business
Bogdan Tudor, fondator Class IT: Asteptam comenzi transparente, de la Guvern
Lucian Trofin, Eisberg: Mi-as dori o usurare a interactiunilor stat-cetatean
9 / 15

Ciprian Stancu, Republica BIO: Vrea un Guvern indraznet!

Ciprian Stancu, fondatorul Republica BIO, este transant cand vine vorba de guvernarea tehnocrata.


„S-au schimbat doar fetele din sedinta de Guvern. Oamenii de executie, cei care trebuie sa implementeze, au ramas aceiasi. Inerti, fara vlaga, fara dorinta de a schimba ceva. Doar cu dorinta de a-si tine functiile si privilegiile. Am vazut pompieri, nu strategi. Se caznesc sa stinga incendii (sindicatele, Rusia, spitalele, scolile, autostrazile), in loc sa face o strategie clara <<aici suntem, aici vrem sa ajungem, cum facem asta in 4 ani>>. Nu! Mentalitatea este <<hai sa mai supravietuim o zi>>. Exact asta am vrut sa vad: un audit clar al situatiei actuale inainte de guvernare, viziunea unde vrem sa ajungem si pasii cum ajungem acolo. E simplu! Restul e figuratie de TV. Ni se pare ca Guverul ar trebui sa aiba scuze fiindca e politic. Fals! Guvernul este executiv! Este Board-ul de conducere al tarii. Guvernul trebuie sa execute! Guvernul nostru discuta prea mult si executa prea putin, cu prea multa birocratie. Au toti boala neasumarii. Vreau un Guvern indraznet!”, a detaliat Stancu.


El pune pe hartie cele trei masuri obligatorii pe care ar vrea sa le vada puse in aplicare de noul Guvern.

  1. Incurajarea afacerilor locale. Afacerile locale tin banii in Romania. Si tin oamenii capabili in Romania. Marile corporatii straine sunt bune, creeaza multe locuri de munca, dar: in pozitiile de top nu sunt romani, iar profiturile le exporta. Si ramanem doar cu salariile angajatilor si cu romani capabili plecati din tara. Nu e ridicol? Cu o astfel de politica Romania e doar hotel de tranzit pentru business-urile straine: cand conditiile vor fi mult mai bune in alta parte (Pakistan, India, Bangladesh, Turcia, Macedonia etc), hotelul va ramane gol. Hai sa transformam hotelul in resedinta permanenta pentru afacerile romanesti si atunci vom avea stabilitate. Doar asa vom reusi sa aducem/tinem oamenii capabili din nou in tara.
  2. Autostrazi. Zilnic se pierd zeci de milioane de euro prin intarzierile de marfa din trafic. Fiindca circulatia pe drumurile noastre e mizerabila. Transportul de marfa este de 4-5 ori mai lent ca in tarile vestice. Degeaba avem port in Constanta, fiindca nimeni nu descarca marfa in el. Am putea fi hub intre Asia si Polonia, Ungaria, Austria etc. Dar pentru asta ne trebuie drumuri. Si inca ceva: niciodata nu vom putea exporta produse agricole proaspete (care au cea mai mare valoare adaugata) daca nu avem autostrazi, fiindca ni se strica marfa in camioane. Cred ca in urmatorii 4 ani, prima intrebare de dimineata a Prim Ministrului ar trebui sa fie: cati km de autostrazi am facut ieri? Va garantez ca in 4 ani am fi departe!
  3. Fonduri europene. Un robinet de bani care se va opri in curand. Cine stie cat mai ramane in picioare Uniunea in fata curentelor nationaliste din toate tarile, incepand cu Franta si terminand cu Ungaria? Stam si ne uitam la robinetul cu bani care nu incepe sa curga fiindca cei care fac regulile (normele, procedurile - numiti-le cum doriti) sunt niste indivizi prea putin pregatiti care nu inteleg ce au de facut. Nu inteleg ca rolul lor este sa ne ajute sa deschidem robinetul, nu sa ne plesneasca peste maini cand incercam. Vorbesc in deplina cunostiinta de cauza in acest aspect. Hai sa ne ajutam roman pe roman sa ne calificam pentru cat mai multi bani. Sunt bani care vin si raman in tara. Creeaza bogatie pentru tara asta, in care stam cu totii. Ne va fi un pic mai bine tuturor.
  4. Educatie. Daca nu facem din educatie prioritate de rangul 1, vom fi in curand o natie de menajere, zugravi, soferi si prostituate! Haide sa ne trezim! Chiar vrem sa fim toti o natie de fete de casa care ingrijesc batranii Europei? Nu va dati seama ca sunt nevinovati copiii care merg zilnic la scoala, chinuiti, fara incaltari, fara rechzite, fara carti? E pacat de Dumnezeu ca ne batem joc de copiii tarii ca sa umplem institutiile de limuzine negre si deplasari de lux!

In privinta industriei in care activeaza, Ciprian Stancu, al carui business va atinge anul acesta cifra de afaceri de 1,3 mil. lei din produse bio, sustine ca domeniul ar deveni foarte competitiv daca ar exista autostrazi.


„Pentru industria produselor ecologice nu am nicio asteptare de la Guvern. E un domeniu prea de nisa pentru ei. Daca nu au inteles ca ne trebuie drumuri si legislatie stabila, ce sa vorbim de alte aspecte? Avem probleme mult mai mari decat sa ne preocupe piata de BIO. Vladimir Putin a inceput din 2015 sa faca din Rusia cel mai mare producator european de produse BIO. Implementeaza multe reforme pentru asta. Ii va fi greu, fiindca nu are credibilitate. Insa, are un obiectiv si face ceva pentru a-l urma. La noi, domeniul produselor ecologice ar deveni foarte competitiv daca am avea autostrazi. Produsele noastre proaspete ar ajunge pe piata din Germania in 8-10 ore, la un pret cu 50% mai mic decat al producatorilor germani. Ghiciti beneficiile”, puncteaza Stancu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri