Ionut Simion, AmCham: Prioritati pentru noul Guvern - transparenta, predictabilitate, eficientizarea si profesionalizarea aparatului de stat
Felix Toma (GiGroup): Invatamantul trebuie adaptat la cerintele actuale ale mediului economice
Stanciu, eMag: Sunt legi vechi de 15 ani, trebuie schimbate
Dan Badin, partener Deloitte: Principala prioritate a noului si a oricarui guvern trebuie sa fie oamenii
Bogdan Ion, country managing partner, EY Romania: Asteptarile mediului de afaceri sunt legate de sustenabilitatea cresterii economice
Ioana Enache, Amway Romania: Educatie antreprenoriala in diverse forme de invatamant
Lucian Radulescu, Sony: Nu te uiti la varf, pana nu ai baza
Claudiu Georgescu, APMCR: Este timpul sa trecem de la salarii mici, la salarii pentru domenii cu valoare adaugata mare
Ciprian Stancu, Republica BIO: Vrea un Guvern indraznet!
Popovici, OTP: Incurajati romanii sa economiseasca pe termen lung!
Florin Godean, Adecco: Noul Guvern ar trebui sa ia masuri concrete de retinere a oamenilor in Romania
Catalin Pozdarie, Hervis Sports: Curentul in care forta de munca paraseste tara nu a fost incetinit
Cristina Savuica, Lugera: Autoritatile trebuie sa asculte mediul de business
Bogdan Tudor, fondator Class IT: Asteptam comenzi transparente, de la Guvern
Lucian Trofin, Eisberg: Mi-as dori o usurare a interactiunilor stat-cetatean
7 / 15

Lucian Radulescu, Sony: Nu te uiti la varf, pana nu ai baza

Ca si in business, si la nivel statal de multe ori lucrurile sunt simple si doar noi le complicam inutil, considera Lucian Radulescu, seful Sony Romania si Moldova.

De exemplu, Sony a suferit pana acum patru ani o cadere rapida, actiunea scazuse la 12$, de la 40$, compania incepuse sa taie din divizii, era o situatie de criza in companie. Apoi a venit un nou top management in Japonia si la Sony Europe, care au adus chestiuni foarte simple.

“Europenii tind sa complice mult lucrurile; noul management a mers pe simplitate, spunand ca pentru a face vanzari, trebuie sa ai produsul bun, la pretul bun, in magazinul potrivit si la locul potrivit, in magazine. Era atat de simplu, incat multi manageri prea sofisticati au plecat”, spune Lucian.

Si asa lucreaza si Sony in Romania. Compania are 383 de magazine partenere in tara. Cand vin produse noi, acestea le compara cu magazinele si spun cate bucati aloca fiecarui shop si ce produse se potrivesc, cu adevarat.

Paralela cu politicul nu se lasa asteptata.

“Daca vrei sa progresezi, uita-te care sunt nevoile de baza si implineste-le. Este ca piramida lui Maslow nu te uiti la varf, pana nu ai baza! Trebuie sa propunem o clasa politica care sa identifice cu bun simt care sunt nevoile societatii, pe subsegmentele ei, si sa le faca punct cu punct”.

Stabilitatea este cuvantul de ordine, si lipsa ei ar afecta puternic industria IT&C din Romania. “Avem nevoie de un mediu stabil pentru partenerii nostri, sa nu aiba surprize ca si-au facut calculele intr-un fel, si, brusc, se modifica si la anul au costuri mai mari si trebuie sa dea afara oameni. De asemenea, multi sunt antreprenori, IMM-uri, freelanceri – acestia trebuie sprijiniti, la fel, prin stabilitate”.

Un alt cuvant de ordine – predictibilitatea. De exemplu, in ianuarie TVA-ul va scadea de la 20% la 19% si, chiar daca diferenta de pret nu va fi vizibila, retailerii s-au pregatit pentru aceasta reducere si isi fixeaza costurile si preturile in functie de acest anunt. Se asteapta sa nu exista surprize.

Si, apoi, evident, infrastructura. Eterna problema a Romaniei, pe care guvernele de pana acum nu au reusit sa o rezolve. Il rog pe Lucian sa imi spuna, concret, ce implica lipsa unei infrastructuri bune.

“Noi aducem produsele Sony din Slovacia. Camioanele fac cel putin o saptamana pana in Romania, mare parte din drum petrecandu-se in tara, la noi. Apoi, mai dureaza inca doua saptamani pana retailerii distribuie produsele in tara. Comparatie? In Ungaria, aceleasi procese se intampla in doar patru zile! Si asta doar pentru ca ei au autostrazi. La acestea se adauga costurile mari ale transportatorilor, accidente, asigurari…e o intreaga tevatura si ar trebui ca infrastructura sa fie, fara indoiala, prioritatea urmatorilor alesi”, subliniaza managerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri