Top 10 riscuri in 2013
Top 10 riscuri in 2015
Top 10 oportunitati in 2013
Top 10 oportunitati in 2015
Conformitatea si reglementarile ocupa primul loc pe lista de riscuri
Evolutia modelului de afaceri: lupta pentru inovatie
Provocari operationale: proiecte la scara mare, cu riscuri mari
Volatilitatea economica: noua normalitate
Vor supravietui cei cu resurse si cei rezistenti
8 / 9

Volatilitatea economica: noua normalitate

In contextul in care declinul financiar global continua, riscul asociat volatilitatii economice, chiar daca e important, este tot mai mult asumat de jucatorii din segmentul de utilitati. Executivii din companiile de energie si utilitati plaseaza pe a doua pozitie riscurile privind volatilitatea preturilor la materii prime, cum ar fi recentele fluctuatii de pret ale gazului lichefiat si accesul la aprovizionarea cu combustibili la preturi competitive pe termen lung.

Consecintele nefaste generate de nesiguranta economica risca sa se regaseasca in majorarea costurilor la utilitati intr-o perioada in care cererile de investitii cresc si sunt tot mai semnificative. Chiar si in acest context, acele companii care investesc in afara tarilor lor de origine, in zone geografice cu rata mare de crestere, cum ar fi China si America Latina, ar putea contracara partial consecintele unor astfel de riscuri.

Andrea Paliani comenteaza ca “Utilitatile publice necesita investitii semnificative de capital si un orizont de planificare pe termen lung, asadar incertitudinile privind politicile energetice si climatice, evolutia reglementarilor si a pietelor de materii prime cresc expunerea si costurile oricarui plan de investitii. Chiar si in acest context, cresterea cererii de energie din pietele emergente reprezinta o oportunitate atat pentru companiile locale de energie si utilitati, cat si pentru cele internationale”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri