Aurul alb hraneste un sat intreg
Profit intr-un borcan de gem
Gunoiul, un pariu castigat la Medias
Norvegia mai are 305 mil. euro pentru proiecte romanesti
3 / 4

Gunoiul, un pariu castigat la Medias

In urma cu sapte ani, Medias, un oras in care traiesc 110.000 locuitori, arata ca o “imensa groapa de gunoi”. In 2006 orasul a fost printre primele din tara care a inceput sa colecteze selectiv deseurile. In prezent este singurul din tara care beneficiaza de un container subteran de colectare selectiva a deseurilor, un proiect care in Norvegia are deja o vechime de cativa zeci de ani. Containerul a costat 5.000 de euro si se afla situat in spatele sediului primariei. Planurile vizeaza instalarea in acest an a inca trei astfel de containere.

Colectarea selectiva a inceput in 2006 in doua cartiere din Medias, in care locuiau aproximativ 10.500 de oameni.

“Am mers din casa in casa si le-am explicat oamenilor ce inseamna colectare selectiva si cum ii ajuta. Am intampinat si reactii negative, unii au respins din start ideea. Acum avem o rata de participare de 70-75% in zona urbana si o reducere de 13% la depozitarea deseurilor la groapa de gunoi”, explica Iosif Atilla Balog, director general Eco-Sal, serviciul public de salubrizare Medias.

Orasul face parte din proiectul realizat cu fonduri norvegiene “Parteneriat pentru un mediu curat, reducere a deseurilor si dezvoltare durabila in Regiunea 7 Centru", valoarea ridicandu-se la 2,4 mil. euro.

Autoritatile locale au orientat peste un milion de euro in trei proiecte-pilot pentru gestionarea desurilor din constructii si demolari, respectiv colectarea deseurilor periculoase.

Astfel, molozul rezultat in urma demolarilor sau renovarilor trebuie colectat separat, putand fi folosit, de exemplu, in reparatia drumurilor. “Nici nu ne dam seama ce putem gasi in deseuri si ce valori au. De exemplu, tarile nordice folosesc in ciment sticla concasata. In acest mod am putea utiliza cu 15% mai putin ciment intr-o lucrare de infrastructura”, afirma Dumitru Ungureanu, responsabil de proiect.

Spre exemplu, dupa ce ati primit autorizatia de demolare a unei case in Medias, Eco-Sal pune la dispozitia demolatorului un set de containere unde deseurile sunt colectate selectiv. O masina mobila de concasare compacteaza molozul si il duce apoi la statie, unde se selecteaza si se refoloseste.

Pe o suprafata de 2.100 mp este situata o platforma de prelucrare, stocare si depozitare temporara a materialelor de constructii si demolari. Tot aici a fost amenajata o hala pentru prelucrearea si depozitarea temporara a deseurilor periculoase.

Prin acest proiect au fost create 11 locuri de munca. “178 de oameni deservesc 110.000 de locuitori. Reciclarea ar putea crea 500.000 de locuri de munca in Uniunea Europeana”, spune Ungureanu.

Potrivit datelor furnizate, in Norvegia rata de colectare a deseurilor electrocasnice este de 16 kg per capita, cu mult peste media europeana (4kg/locuitor). In Romania se colecteaza pe an 1 kg/locuitor de deseuri electrocasnice. "Stiti ce se intampla la noi? In timpul campaniilor de colectare vecina de la parter il urmarea pe vecinul de la etaj cand acesta isi scotea in fata blocului frigiderul vechi si venea apoi si si-l insusea. Pana veneam noi sa il ridicam frigiderul era deja instalat in casa doamnei respective", spune Iosif Balog.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri