Aurul alb hraneste un sat intreg
Profit intr-un borcan de gem
Gunoiul, un pariu castigat la Medias
Norvegia mai are 305 mil. euro pentru proiecte romanesti
1 / 4

Aurul alb hraneste un sat intreg

Un indicator ruginit iti arata drumul spre Daia, un sat aflat in judetul Sibiu. Pentru a ajunge aici ai nevoie de timp si o masina rezistenta. Desi infrastructura este precara, in fiecare zi laptele colectat de la sateni este transportat catre Sighisoara sau alte fabrici din zona. Pana nu demult Gordon era compania care colecta laptele taranilor din Daia, insa de la 1 aprilie centrul furnizeaza materia prima catre Hochland.

In jurul orei 17.00 satenii se indreapta catre centrul de colectare a laptelui. Cele doua galeti cu lapte sunt varsate in tancul de colectare si primesc in schimb bani – 0,65 lei pentru fiecare litru. Pana la ora 18.00 fusesera colectati 400 de litri de lapte.

“E foarte greu, laptele este moneda noastra, din el traim”, spune Ioan, 45 de ani, cel care se ocupa de colectarea laptelui de la sateni. “Din aprilie va veni Hochland si va lua laptele de la noi, speram sa fie mai bine, ne-au promis 1 leu pe litrul de lapte”, explica acesta.

Are acasa zece vaci, din laptele carora traiesc cei sase membri ai familiei. In perioadele bune castigul poate ajunge si la 17 mil. lei, insa o parte din bani sunt pusi deoparte pentru rata lunara de la banca. “Am facut un credit pe trei ani, mai am o luna si scap de el. Nu imi mai trebuie, Doamne fereste! Insa nu aveam alta cale pentru a cumpara cateva vacute. Uneori nu ne primeam banii la timp si trebuia sa sun la banca pentru a ma amana cu rata”, mai spune Ioan.

Au existat si luni in care compania care colecta laptele nu a mai venit in sat. “Am facut cas si am dat laptele la porci. Ma doare sufletul cand imi amintesc”, povesteste Ioan.

Tot din banii obtinuti din lapte ii asigura unuia dintre copii scolarizarea. “Am o fata care merge la scoala in Sighisoara. Pleaca dimineata la 6.00 cu un microbuz si se intoarce seara. E foarte greu iarna. Nu se va mai intoarce in sat”, explica sateanul. “E greu, insa speranta moare ultima”, repeta Ioan in timp ce toarna laptele in tancul de colectare.

Centrul de colectare a laptelui din Daia face parte din proiectul de promovare a productiei sustenabile pentru comunitatile mici de fermieri din Siturile Natura 2000, suma acordata fiind de 605.000 euro. Partenerul principal este Societatea Regala Norvegiana pentru Dezvoltare, iar promotorul proiectului este Fundatia Adept Transilvania.

“Proiectul a pornit de la problema calitatii laptelui si predarea/vanzarea laptelui crud. Daca inainte oamenii erau nemultumiti de relatia cu marile companii care puneau presiune pe pret, acum comunitatea decide cu cine lucreaza – isi negociaza pretul si conditiile contractuale. Piata aceasta este foarte mobila, micii producatori trebuie incurajati in spiritul antreprenoriatului”, declara Cristi Gherghiceanu, manager Adept.

In prezent exista 3-4 milioane de mici producatori in Romania, dintre care 5.000 sunt localizati in zona Sighisoara-Tarnava Mare. In aceasta zona traiesc 27.000 de locuitori.

In cadrul proiectului au fost instruiti 300 de fermieri in domeniul agriculturii ecologice, a igienei laptelui. Un alt pas l-a constituit proiectarea si construirea a opt centre de colectare a laptelui, la standarde europene, in spatii scutite de plata chiriei.

“In urma cu ceva timp 70% din laptele pentru procesare venea din Polonia sau Ungaria, cu 0,8 lei/litru, direct la poarta fabricii. Aici laptele era colectat cu un pret cuprins intre 0,65 si 1,2 lei. Acum Ungaria si Polonia au un deficit de materie prima si rolurile s-au inversat. Marii producatori sunt acum disperati, vin ei si pun presiune pe micii producatori. Inainte nici nu se uitau la ei, acum vor sa intervina chiar si prin mijloace politice”, sustine un reprezentant al Fundatiei Adept.

Aflati din slide-ul urmator cum pot deveni fructele o afacere profitabila

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri