Impact mai mare decat deprecierea leului fata de euro
Ce sectoare sunt lovite de scumpirile in lant?
Bani mai putini colectati la bugetul de stat
2 / 3

Ce sectoare sunt lovite de scumpirile in lant?

Majorarea pretului petrolului ar putea pune in pericol iesirea din recesiune si reluarea cresterii economice in conditiile in care companiile si consumatorii vor trebui sa cheltuie mai mult pe energie.

Iata care sunt cele mai "sensibile" sectoare ale economiei la cresterea preturilor de la pompa.

1. Consumatorul obisnuit este cea mai evidenta “victima” a scumpirilor de la benzinarii. O benzina si motorina mai scumpe inseamna mai putini bani alocati altor cheltuieli.

“In mod inevitabil, cresterea pretului carburantilor are ca prim efect scumpirea alimentelor. Precum bulgarele de zapada care se rostogoleste, preturile mai mari au intotdeauna efecte vizibile asupra consumului. Daca tinem seama de nivelul relativ scazut al consumului in Romania comparativ cu alte tari, ma astept ca influenta sa nu fie substantiala pentru simplul fapt ca nu mai este loc foarte mult de reducere a lui. Mult mai important in cazul nostru sunt factorii mai putin previzibili, cum ar fi deciziile Guvernului in ceea ce priveste fiscalitatea sau eficientizarea sistemului bugetar”, spune Raluca Raschip (foto), consumer goods director in cadrul GfK Romania. Ea precizeaza ca masurile Guvernului au efecte imediate asupra populatiei atat prin prisma influentei directe, cat si prin mediatizarea lor intensa.

Revenirea economiei nationale dupa criza ar putea fi astfel incetinita, in conditiile in care cresterea consumului este una dintre formulele de iesire din recesiune.

2. Un consum scazut inseamna, automat, incasari mai mici si profituri scazute pentru companii. Rezultatele financiare mai slabe vor duce la posibilitati mai restranse de a face noi angajari.

3. Cu mai putini cumparatori si mai saraci, piata imobiliara nu-si va reveni prea curand din amorteala. Preturile din real-estate vor continua sa scada in conditiile in care este nevoie de mai multa cerere pentru a stabiliza piata.

Dan Ioan Popp, presedinte si actionar majoritar al Impact SA, singurul dezvoltator listat la Bursa de Valori Bucuresti, ne invita la un exercitiu pentru a calcula dimensiunea impactului scumpirii carburantilor in piata de real-estate. Analiza sa ia in considerare trei niveluri ale domeniului imobiliarelor - productia de materiale de constructii si utilaje, serviciile de constructii si intermediere imobiliara si serviciile tertiare.

"Sa presupunem ca la primul nivel transportul are o contributie de 8% din costuri, la nivelul doi de 4% si la ultimul – de 2%. Suplimentar sa mai presupunem ca produsele imobiliare includ pentru consumatorul final 60% din primul nivel, 30% din cel de-al doilea si 10% din ultimul. Rezulta ca in pretul final al produsului imobiliar combustibilul are o pondere de 6,2%”, spune Popp.

In aceste conditii, daca pretul combustibilului se mareste cu 10%, atunci pretul final al produsul imobiliar creste cu 0,62%. “Cresterea preturilor la carburanti are un efect redus asupra costului produsului imobiliar”, conchide presedintele Impact SA.

Citeste in slide-ul urmator care sunt celelalte 6 efecte ale scumpirii carburantilor in economie.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri