Cei care au practicat preturi de dumping au iesit din piata
Din tehnicieni, patroni de clinici dentare
Unde isi fac dantura cei de la FC Steaua Bucuresti?
Luxul, la adapost de criza
Serviciile stomatologice, o piata atipica
5 / 5

Serviciile stomatologice, o piata atipica

“Piata serviciilor stomatologice este atipica”, sustine Cosmin Ulman (foto), medic stomatolog coordonator in cadrul clinicii Trident din Bucuresti. El explica faptul ca in vestul Europei, dar si in tarile nordice nu exista un sistem al clinicilor stomatologice. “Sunt cabinete mici, multi medici ultraspecializati, care fac o singura manopera in cabinetul lor. Noi am incercat sa strangem prin aceste clinici medici specializati pe cate o singura ramura, intr-un singur loc”, spune Ulman.

Clinica pe care o manageriaza numara 35 de angajati, alti 3-4 urmand a fi angajati in viitorul apropiat. Trident a incheiat anul trecut cu afaceri de 750.000 de euro, un nivel asemanator cu cel inregistrat in 2009. Obiectivul pentru 2011 este de a creste incasarile cu 15% fata de 2010, in perspectiva unei imbunatatiri a situatiei economice generale.

In plus, Ulman spune ca in 2011 va deschide o noua clinica, investitie de 75.000 de euro, inclusiv costurile echipamentelor pentru depistarea precoce a unor afectiuni orodentare. Ca prioritati de management, medicul precizeaza ca este preocupat in special de eficientizarea costurilor, ocuparea tuturor celor sase scaune si reducerea timpului de asteptare a pacientilor. Ulman recunoaste ca actuala criza a insemnat o stagnare a tarifelor practicate in conditiile in care in anii anteriori ele sufereau majorari. “Promotiile au fost in limite normale. Nu am facut reduceri de tarife, ci le-am pastrat la nivelul inceputului de an”, precizeaza medicul.

Cosmin Ulman spune ca statisticile potrivit carora un roman consuma, in medie, un tub de pasta de dinti pe an, da o imagine clara asupra preocuparii multor persoane pentru serviciile dentare. “Din pacate, nu se fac preventii, ci tratamente. Multi pacienti vin atunci cand ii doare, nu ca sa faca un consult de preventie”, subliniaza el.

Cat despre valoarea pietei clinicilor stomatologice, Cosmin Ulman, la fel ca si ceilalti manageri, raspunsul nu poate fi dat avand in vedere lipsa unor studii in domeniu. “Mi-e greu sa precizez o valoare a pietei clinicilor. Cert este ca s-au inchis multe cabinete stomatologice si s-au deschis clinici dentare cu 4 sau mai multe scaune. In 2011, in functie de cum se va stopa sau agrava migratia medicilor, exista posibilitatea inchiderii in continuare a cabinetelor mici”, prognozeaza medicul.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri