Obama si specialistii romani
IT-ul face legea
Evolutia luptei pentru talente
3 / 3

Evolutia luptei pentru talente

Un studiu realizat anul trecut de Manpower, una dintre cele mai importante companii de recrutare din lume, prezenta si in Romania, arata ca 36% dintre angajatorii de pe piata locala intampina dificultati in momentul in care incearca sa acopere un post vacant.

Numarul recruiterilor nemultumiti de candidatii de pe piata autohtona este in scadere fata de anii 2009 si 2008, cand 62%, respectiv 73% dintre angajatori aveau dificultati in a gasi omul potrivit pentru slujba. Cu toate acestea, deficitul de talente declarat de recruiterii romani este mai mare decat media globala, care nu sare de pragul de 31%.

Cele mai dificile proiecte de recrutare in Romania vizau in 2010 posturile destinate inginerilor, agentilor de vanzari, executivilor, specialistilor in IT si a specialistilor in sectorul financiar bancar.

“Chiar daca ponderile pe tipuri de specialisti cautati pe piata locala s-au schimbat in cursul ultimilor doi ani (vanzarile au inregistrat initial o scadere impreuna cu marketing/comunicare si resurse umane, segmentul financiar o crestere, inigineria si IT-ul s-au mentinut relativ constante), recrutarile pe aceste segmente au ramas in continuare dificile”, spune Larisa Condriuc, manager in cadrul Manpower Romania.

In functie de obiectivele si strategia de afaceri a fiecarei companii, criteriile de selectie devin tot au devenit tot mai strice, iar pregatirea academica si experienta pe un anumit tip de rol nu mai sunt suficiente. Astfel, apar necesitatea experientei candidatului intr-o anumita industrie, tip de organizatie si chiar proces de lucru sau tehnologie specifica, a unor competente si abilitati care sa garanteze compatibilitatea cu mediul organizational.

“Pentru anumite specializari mai noi, exista un numar limitat de oameni pe piata, fapt ce ingreuneaza procesele de recrutare si selectie. Un alt factor care contribuie la deficitul de talente este lipsa de armonizare a sistemului educational cu nevoile actuale ale pietei muncii si faptul ca nu toate organizatiile investesc in formarea tinerilor absolventi”, mentioneaza Condriuc.

Specializarile din ce in ce mai variate au dus la extinderea marjei salariale in functie de domeniu, industrie si tip de organizatie. Astfel, “noile” meserii le pot aduce specialistilor care le practica salarii de 700 – 3.000 de euro net lunar.

Printre tipurile de pozitii care se incadreaza in intervalul salarial anterior se numara inginerii pentru industria auto, inginerii si managerii de proiect in constructii, dezvoltatorii software pe diverse tehnologii, consultantii implementare SAP, controlorii financiari, auditorii sau analistii de business.

"Pragurile salariale nu au crescut semnificativ in ultimii doi ani, insa apar diferente pe industrii/specializari, iar organizatiile au abordat diverse solutii de a-si retine si motiva angajatii cheie (promovare interna, redefinirea unor roluri cu integrarea unor noi responsabilitati etc). General vorbind, companiile nu sunt dispuse sa ridice nivelul salarial pentru ca intampina dificultati in recrutarea specialistilor, insa observam un grad mai mare de flexibilitate in conceperea pachetului oferit si armonizarea acestuia cu nivelul de performanta”, mai spune Larisa Condriuc.

In topul tarilor europene care se confrunta cu deficit pe piata talentelor primul loc este ocupat de Polonia (51%), urmata de Romania (36), Austria (35%) si Elvetia (35%). la polul opus se situeaza tari ca Spania (15%), Norvegia (11%), Marea Britanie (9%) si Irlanda (4%).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri