Doua scoli prezente in Romania incluse in topurile internationale
Cele mai bune scoli in viziunea Financial Times
Clasamentul The Economist admira scolile americane
Ce sanse are Romania pentru a atrage o scoala de top
4 / 4

Ce sanse are Romania pentru a atrage o scoala de top

Sansele nu sunt de partea Romaniei cand vine vorba de prezenta unei scoli de business de "top 10" pe piata locala.

Atat financiar, cat si geografic, Romania nu poate face fata criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca o tara pentru a gazdui o scoala renumita de business.

Cele mai importante scoli de business din lume evita, in general, sa-si deschida campusuri in alte tari decat cele ce origine, pentru ca, prin cresterea cu 50-80% a numarului de candidati pe care ii accepta in fiecare an, ar risca sa-si reduca selectivitatea. Formulele de colaborare folosite cu succes la nivel international sunt cele care presupun dezvoltarea unor aliante intre doua sau trei scoli de top care tin cont de largirea ariei geografice acoperite – relevant pentru cresterea diversitatii studentilor atrasi si pentru expunerea lor la medii de afaceri cu diferite profiluri culturale”, spune Alexandru Ghita, presedintele Educativa, organizatorul targurilor RIUF si RIMME, cu profil educational.

Una din scolile europene de top care a ales sa se extinda in strainatate este Insead (Franta), institutia avand o reprezentanta in Singapore.

Guvernul din Singapore a mizat pe educatia de top pentru ca isi doreste sa atraga cei mai talentati oameni din Asia de Sud-Est si Orientul Mijlociu. Practic, investitiile pe care le face prin oferirea de facilitati scolilor de top se vor multipla pe parcurs in economia reala. Scolile beneficiaza de regimuri fiscale favorabile, iar profesorii beneficiaza de cote reduse de taxare a veniturilor si lucreaza intr-un mediu cu o calitate a vietii deosebita”, mai spune Ghita.

Cele mai importante scoli de business din lume functioneaza precum adevarate multinationale si au nevoie de foarte multi bani pentru a-si sustine costurile anuale. De aceea, multe din ele se bazeaza pe sprijinul financiar acordat de guverne, absolventi sau companii gigant. Un astfel de sprijin nu ar putea fi obtinut decat in tara de origine. Sunt insa si exceptii.

Scolile de afaceri incluse in top zece si chiar cele din top 50 vor fi interesate pentru multi ani doar de tari precum China, India, Qatar, Dubai, Abu Dhabi sau Bahrein. Aceste piete sunt atractive financiar. China sau statele din zona golfului Persic pun la bataie sute de milioane de euro pentru a atrage scolile de top si pentru a le suporta costurile de constructie a campusurilor”, afirma Oliver Olson (foto), directorul celui mai nou program de business oferit pe piata locala de Maastricht School of Management (Olanda).

El nu se asteapta ca vreo universitate din top 50 sa intre Europa Centrala in urmatorii 20 de ani.

“In aceasta regiune, nu exista o cerere suficient de concentrata din partea pietei pentru a justifica logistica sau cheltuielile pe care le-ar genera o astfel de scoala pentru o opera intr-o tara din zona. Rusia constituie o exceptie, pentru ca dispune de o piata extinsa si potenta financiar. Skolkova School of Management, institutie nou formata, incearca sa formeze aliante cu universitati de top din lume”, precizeaza Olson.

Oliver Olson a condus pana in acest an programul de master in business oferit de CEU Business School pe piata locala. Scoala ungara decis sa paraseasca Romania, in urma unei decizii a managementului central.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri