O nota de 525 mil. euro
Joburi vanate de tineri
Un student roman in strainatate are nevoie de 650 de euro
2 / 3

Joburi vanate de tineri

Aproape doua treimi (65,2%) dintre studenti se intretin numai din veniturile parintilor sau ale rudelor, in vreme ce 13,9% dintre cei chestionati in studiul ANOSR reusesc sa se descurce datorita unui job si cu sprijinul parintilor sau al rudelor. Totodata, 11,4% lucreaza pentru a se intretine, iar 7,4% din studenti isi sustin cheltuielile zilnice cu ajutorul burselor.

Studiul arata ca 25% dintre studenti lucreaza, fie part-time, fie cu program complet.

Cele mai cautate locuri de munca de catre studenti sunt joburile part-time, fie in cadrul call-center-elor, fie in vanzari.

“Asteptarile salariale ale studentilor din marile centre universitare pornesc de la 1.000 -1.200 de lei net si pot ajunge pana la 1.600 – 2.000 de lei net, in functie de job si de domeniul de activitate”, spune Dragos Gheban, business development manager la Catalyst Solutions, un grup de firme cu activitati in consultanta si recrutare, care organizeaza la sfarsitul saptamanii Angajatori de Top, cel mai mare targ de cariera din tara, care se va desfasura la Sala Palatului.

Cele peste 90 de companii care vor fi prezente le evenimente vor avea o oferta totala de circa 2.250 de joburi.

Deloitte Romania, subsidiara locala a uneia dintre cele mai mari companii de audit si consultanta din lume, parte a grupului Big Four (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG), vine la targ cu intentia de a recruta 50-60 de oameni pentru pozitii de entry-level.
Un alt nume greu din sectorul de audit si consultanta care va fi participa la targ, cu 55 de pozitii pentru joburi de junior si entry-level, este Ernst & Young Romania.

Candidatii cu background economic si tehnic vor fi “privilegiatii” evenimentului in ceea ce priveste oferta de programe de internship.

Companiile vor avea 30 - 40 de internshipuri, cu cate sapte pozitii deschise, in medie, pentru fiecare dintre programe.

“Pentru cei care au asteptari in limita superioara este foarte greu sa gaseasca un loc de munca. Si in ceea ce priveste obtinerea unui job part-time studentii intampina anumite dificultati, daca nu se afla intr-un centru universitar important”, mentioneaza Gheban.

Alte tipuri de joburi vanate de catre studenti sunt cele de promoter sau de hostess. Castigurile pleaca de la 50 de lei pe zi si pot depasi cateva sute de lei in cazul femeilor care practica jobul de hostess.

“In Capitala, cel putin, sunt foarte multi studenti care cer un salariu lunar de 400-500 de euro net. Ei isi justifica pretentiile ridicate prin faptul ca trebuie sa plateasca o chirie destul de ridicata”, mentioneaza Gheban.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri