O zi istorica pentru sectorul corporatist din SUA
Detaliile procedurii de faliment pentru General Motors
In timpul procesului de faliment
Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (I)
Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (II)
Seria recordurilor stabilite de criza economica
5 / 6

Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (II)

Enron. In anul 2001, colapsul produs de un scandal de contabilitate a distrus cea mai mare companie de energie, electricitate si gaz natural din Statele Unite. Dupa un proces lung si greu, care a fost cea mai urmarita procedura de faliment din istorie, Emron a solicitat trei ani mai tarziu intrarea sub protectia de faliment. Multi dintre executivii sai de top au fost condamnati pentru mai multe fraude de contabilitate. Scandalul Enron este considerat un reper deoarece a inspirat Actul Sabanes-Oxley din 2002, care aplica noi standarde si practici pentru companiile publice. In 2007, Enron si-a schimbat numele in Enron Creditors Recovery cu intentia de lichidare a actiunilor ramase.

Conseco. Din cauza slabei conduceri a board-ului de executivi, compania de asigurari si finante a acumulat datorii mai mari de opt miliarde dolari si a fost fortata sa falimenteze in decembrie 2002. S-a reorganizat si a redus datoriile la 1,4 miliarde dolari, la un an dupa ce a vandut divizia financiara. In prezent Conseco vinde asigurari de viata si asigurari suplimentare pentru mai mult de 4 milioane angajati.

Chrysler. In luna aprilie, presedintele american Barack Obama a fortat Chrysler sa ceara protectie de faliment si a fost cel mai mare producator din industrie care a inaintat aceasta cerere, in timp ce competitorul sau GM a acceptat oferta de preluare a guvernului. Ca un rezultat al reorganizarii, producatorul de masini a format o alianta cu producatorul italian Fiat. Uniunea Muncitorilor din Industria Auto americana va prelua controlul companiei printr-un plan de pensii, iar guvernul american va injecta aproximativ 12 miliarde dolari. In urma cu doi ani, Chrysler a fost vanduta companiei Cerberus Capital Management dupa ce timp de 10 ani a fost detinuta de producatorul german Daimler-Benz.

Thornburg Mortgage.
Compania de investitii in real-estate si de credite ipotecare a fost lovita de criza subprime in 2007 dupa ce actiunile sale s-au prebusit si piata creditelor a fost in declin. Pentru a preveni colapsul, compania a refuzat cererile de imprumut in timp ce a incercat sa-si mareasca capitalul prin vanzarea de actiuni. In anul urmator a reinceput acordarea de credite, iar capitatul companiei a inceput sa creasca. Insa la 1 aprilie in acest an, Thornburg a anuntat ca isi va inchide activitatea si va aplica protectia de faliment pentru a vinde actiunile ramase.

Pacific Gas si Electric Co. Liberalizarea pietelor de energie din California a provocat in 2000 si 2001 o criza in industria care a dus la preluarea Southern California Edison si la falimentul PG&E, principalul furnizor de energie pentru gospodarii si companii din California de Nord. Din cauza capacitatii limitate de generare si a costurilor ridicate pentru producerea de electricitate, compania a fost fortata sa intre sub protectia falimentului in aprilie 2001. In aprilie 2004, PG&E a iesit de sub protectia de faliment dupa ce a inapoiat 10,2 miliarde dolari creditorilor. In prezent furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru mai mult de 15 milioane de consumatori.

Texaco.
In 1984, Texaco a supralicitat Pennzoil intr-o batalie de preluare cu Getty Oil, dezbinand o tranzactie deja incheiata. Pennzoil a dat in judecata Texaco si s-a dat o sentinta de 10 miliarde dolari. Verdictul a fost anterior redus la un miliard dolari, dar in 1987 Curtea Suprema a admis constatarea originala deoarece Texaco nu a putut efectua plata catre Pennzoil, si a inaintat cererea de intrare sub protectia falimentului. A urmat o serie de procese intentate de actionari care sustineau o “brutalizare” a Getty in timpul fuziunii. Texaco a iesit de sub protectia de falimenti in 1988 si a fost achizitionata de Chevron in 2001 pentru 39 miliarde dolari.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri