Povara costurilor se muta catre consumator
Guvernele trebuie sa devina mai active
Afluxul de proiecte s-a diminuat, dar isi va reveni
Atentia se indreapta asupra oraselor
Folosirea la maximum a investitiilor existente
Rezilienta urca pe primele locuri in agenda de lucru
Aparitia unor noi modele de infrastructura
Progresul rapid al tehnologiei
Reducerea costurilor - in centrul atentiei
Lupta pentru talent si specializare devine mai acerba
9 / 10

Reducerea costurilor - in centrul atentiei

Indiferent de cine plateste factura, costurile legate de infrastructura au devenit un subiect fierbinte pentru guvernele din intreaga lume. Aproape intotdeauna, dorinta de a investi depaseste cu mult capacitatea de finantare, indiferent daca banii vin de la contribuabili sau de la consumatori.

O parte din factorii care determina costuri ridicate in infrastructura sunt oarecum comuni si evidenti: costurile cu forta de munca pot varia de la un oras la altul pe aceeasi piata in timp ce costurile pentru materiale pot fi extrem de variate in functie de acces, preturi, tarife de import etc. Cu toate acestea, in unele situatii am identificat factori care influenteaza ascensiunea preturilor si care pot fi evitati (desi acestia sunt deseori institutionali).

Recunoscand ca au posibilitatea sa determine o schimbare, guvernele incep acum sa se concentreze asupra acestui aspect. De exemplu, in Marea Britanie, Infrastructure UK a efectuat recent o Analiza de Cost dupa ce a constatat ca o parte din sumele aprobate pentru linia ferata de mare viteza HS2 erau de doua ori mai mari decat costurile pentru proiecte similare din Europa. In urma acestei analize a reiesit ca aceste costuri puteau fi reduse cu aproximativ 15% (sau cu 2 pana la 3 lire sterline pe an) daca anumite aspecte erau abordate in mod eficient.

Avand in vedere ca in intreaga lume costurile sunt acum in centrul atentiei, ne asteptam ca acestea sa capete o importanta tot mai mare in anii care vin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri