Povara costurilor se muta catre consumator
Guvernele trebuie sa devina mai active
Afluxul de proiecte s-a diminuat, dar isi va reveni
Atentia se indreapta asupra oraselor
Folosirea la maximum a investitiilor existente
Rezilienta urca pe primele locuri in agenda de lucru
Aparitia unor noi modele de infrastructura
Progresul rapid al tehnologiei
Reducerea costurilor - in centrul atentiei
Lupta pentru talent si specializare devine mai acerba
8 / 10

Progresul rapid al tehnologiei

Progresul tehnologic nu a avut niciodata un impact atat de dramatic asupra infrastructurii.

Cu toate acestea, sectorul infrastructurii se confrunta cu o serie de probleme atunci cand incearca sa se adapteze acestui ritm rapid de schimbare. Multe obiective au nevoie de ani intregi – uneori decenii – pentru a trece de la etapa de planificare la cea operationala, ceea ce deseori inseamna ca tehnologia ajunge sa fie depasita inainte chiar de a deveni operationala. Data fiind durata de functionare preconizata pentru obiective precum baraje sau sisteme de canalizare, a planifica schimbarile tehnologice ce vor avea loc dupa 30 sau 100 de ani este o actiune incredibil de dificila.

Dar un numar tot mai mare de investitori si proiectanti incep sa adopte o viziune pe termen lung asupra modului de a integra tehnologia in obiective pentru a le creste eficienta si a mentine interesul viitorilor utilizatori. De exemplu, metropole precum Rio de Janeiro sau Londra incep sa foloseasca bazele de date extrem de voluminoase care circula acum in sistemele lor de infrastructura pentru a identifica problemele chiar inainte ca acestea sa apara, pentru a eficientiza operatiunile si chiar a aloca bugetele necesare.

Mai sunt multe de facut. Realitatea este ca tehnologia are potentialul pentru a rezolva multe din problemele cele mai critice ale lumii in sectorul infrastructurii (o larga utilizare, un mediu durabil, eficienta operationala etc.) daca este comercializata si adoptata in mod adecvat. Important va fi sa se asigure progresul tehnologiilor de care este nevoie – acelea care sunt economice si viabile – abandonandu-le pe celelalte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri