Povara costurilor se muta catre consumator
Guvernele trebuie sa devina mai active
Afluxul de proiecte s-a diminuat, dar isi va reveni
Atentia se indreapta asupra oraselor
Folosirea la maximum a investitiilor existente
Rezilienta urca pe primele locuri in agenda de lucru
Aparitia unor noi modele de infrastructura
Progresul rapid al tehnologiei
Reducerea costurilor - in centrul atentiei
Lupta pentru talent si specializare devine mai acerba
6 / 10

Rezilienta urca pe primele locuri in agenda de lucru

In ultimii cativa ani, participantii din infrastructura, guvernele si sectorul privat au devenit extrem de constienti de nevoia unor proiecte reziliente (rezistent la soc – n.red.). Caderea retelelor de orice natura a provocat dezastre pe multe piete, in timp ce cutremurul din Japonia a avut repercusiuni pe termen lung care au depasit cu mult granitele sale. Experienta cu care s-a confruntat Coasta de Est a Statelor Unite dupa ce a fost lovita de Uraganul Sandy a demonstrat ca chiar si cele mai mature piete pot suferi serios in urma amputarii infrastructurii.

Infrastructura moderna este mult mai susceptibila la astfel de riscuri. In mare parte datorita unei mai stranse interconexiuni intre elemente apartinand infrastructurii folosite de societate.Este evident, ca defectiunea unui singur element de infrastructura poate avea efecte devastatoare asupra intregului sistem.

Protejarea obiectivelor de valoare de impactul dezastrelor –naturale sau nu - este prin urmare un element critic pentru stabilitatea economica si politica.

Atacurile cibernetice, un alt element critic

Un alt element critic care se refera tot la rezilienta si care a fost propulsat pe primele locuri pe agenda de lucru este riscul atacurilor cibernetice. Am asistat in intreaga lume la o crestere a situatiilor in care sisteme critice din infrastructura au cazut victima hackerilor sau au fost piratate de actori sponsorizati de stat, asa zisii ”hacktivisti” sau chiar de tineri iresponsabili. Repercusiunile unei brese in sistemele de securitate in fata unui atac bine planificat ar putea fi dezastruoase, si guvernele fac presiuni asupra proiectantilor din infrastructura de a lua toate precautiile pentru a se asigura impotriva unui atac cibernetic.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri