Cat de (in)corect este sa cauti oameni pe Google?

Un studiu recent al Pew Internet & American Life Project arata ca 57% dintre internautii adulti si-au cautat propriul nume pe motoarele de cautare. Personal, cred ca a te cauta pe Google nu este un gest inutil ci ar putea fi chiar pozitiv. Pe de alta parte, daca exagerezi, poti fi usor “stigmatizat” si privit ca fiind o persoana ciudata de cei din jurul tau.

Haideti sa analizam putin situatiile cand ESTE util sa cauti numele cuiva (sau chiar pe al tau) pe motoarele de cautare si cand NU este indicat.

1. Atunci cand lucrezi in departamentul HR al unei companii si doresti sa intervievezi persoane pentru posturi in cadrul firmei este chiar indicat sa dai o scurta cautare dupa numele lui/ei pe Google. De altfel, mai ales pe plan international, din ce in ce mai multe companii de head hunting fac acest lucru. Poti vedea astfel, la o prima privire, comportamentul persoanei pe retele sociale, ce background are iar, uneori, poate fi chiar descalificat din cauza unor informatii aparute pe Internet.

Exista cazuri de oameni care nu au primit postul dorit din cauza faptului ca pe Facebook si-au criticat fostul angajator, puneau poze compromitatoare sau, per total, aveau un comportament ce nu se alinia cerintelor postului.

2. Google numele angajatorului! Este un lucru corect, nu-i asa? Pana la urma, pentru acea persoana/acea corporatie o sa lucrezi si ei o sa-ti dedici 8+ ore din viata, zilnic. La fel cum angajatorii te pot respinge pe baza informatiilor oferite de Google (desi legislatia romaneasca are lacune pe acest segment) la fel poti si tu sa iti bazezi decizia de a te angaja in functie de cele aflate pe Internet despre acel om sau entitate.

3. Google pe noii tai colegi.

Deci tocmai te-ai angajat, esti fericit(a) si cum afli numele colegului “de banca”, te repezi la Google si incepi sa il cauti pe Internet. Poate fi ceva normal, la prima vedere – vrei sa afli, poate, daca are blog, daca aveti pasiuni comune, daca a vazut ultimul film cu Johnny Depp sau daca si-a petrecut concediile intr-un loc exotic, pentru a putea inchega un dialog mai usor si mai placut cu el/ea.

Exista insa o limita – daca respectivul coleg “te prinde” uitandu-te la poze cu el imbracat in rochie la petrecerea de acum o saptamana si cu sticla de bere in mana, o sa se uite poate putin ciudat la tine. Incearca, daca tii neaparat, sa insisti pe astfel de aspecte in timpul liber, in intimitatea casei tale sau mai incolo, cand deja ai creat o relatie cu colegii de munca si cand astfel de gesturi pot fi privite ca o gluma.

4. Dupa mai mult timp, asa cum se poate intampla, ajunge sa iti placa de cineva mai mult decat simpla prietena/simplu prieten. Cat de bine este sa dai search dupa numele acelei persoane?

Daca este o persoana cvasi-necunoscuta, poate fi util sa afli cateva informatii “de baza” despre el/ea. Poate vrei sa stii daca la intalnirea precedenta ti-a spus adevarul in ceea ce priveste statutul sau social, starea sa civila sau alte aspecte de baza.

Lucrurile ar trebui sa se opreasca insa aici. Poate vei fi tentat(a) sa afli mai multe informatii despre pasiuni, despre locurile preferate – cel mai bine este insa sa lasi acea persoana “sa se desfasoare” si sa iti arate, in timp, “secretele” ei. Este mai placut astfel.

5. Cauta-ti propriul nume pe Google.

Fa-o. Este important sa te cauti pe Internet, mai ales daca lucrezi intr-un business unde imaginea ta conteaza si iti poate influenta afacerea sau/si imaginea. Pe Internet pot circula tot felul de informatii despre tine si este foarte util sa poti sa raspunzi acestora, “sa fii pe faza”. Mai mult, uneori se intampla ca unele persoane sa isi faca profiluri sub numele tau.

Multi oameni de business din Romania dar si din afara si-au setat chiar si Alerte Google dupa numele lor, astfel incat sa fie anuntati imediat ce este publicat ceva despre ei.

Per total, atentie la ce se scrie despre tine pe Internet. Incearca sa te inscrii pe retele sociale puternice unde ai control asupra datelor tale – de obicei site-uri precum LinkedIn, Facebook, Twitter sau Google+ sunt preferate de motoarele de cautare si este mai bine ca acestea sa fie primele rezultate dupa numele tau, decat alte surse asupra carora nu ai control.

TU te-ai cautat pe Google? Cat de des? Dar pe altii? Consideri ca este util? In ce situatii? Comenteaza mai jos.

Setari Cookie-uri