Gustul italian, în straie maramureșene: Povestea Salumeriei Berbești, afacerea de familie care a făcut celebru salamul cu mucegai în Maramureș

Sursa foto: Via Profi

Gallery Vezi Galeria (5)

Gustul italian, în straie maramureșene: Povestea Salumeriei Berbești, afacerea de familie care a făcut celebru salamul cu mucegai în Maramureș

Cuprins Articol:
Era 1999 când Vasile Berinde pleca din Maramureșul natal și avea să ia calea străinătății, în Italia, o țară care avea să fie o a doua casă pentru generații întregi de români stabiliți acolo. Vasile avea să afle abia mai târziu că perioada petrecută în Peninsulă avea să se transforme în ani premergători de „furat” meserie pentru viitoarea sa afacere. Întors în România, a pus pe picioare, de la zero, propria afacere cu preparate artizanale din carne și brânzeturi, ce poartă numele Salumeria Berbești.

„Eram șofer în Italia și am ajuns să lucrez, la al doilea job, în industria cărnii, în Portoguaro, lângă Veneția. De acolo am furat meserie. Mi-a plăcut la început să consum produsele, iar odată ce te îndrăgostești de ele și odată ce stomacul te duce înspre asta, ești pe drumul cel bun. Cunoștințele le-am dobândit în perioada în care eram șofer, făceam distribuție de băuturi pentru evenimente. Apoi m-am mai împrietenit cu două familii: una care avea o fermă de creștere a porcilor și cealaltă procesa. Și acolo mergeam și îi ajutam, era al doilea job”, spune Vasile Berinde, cofondator Salumeria Berbești.

Unul dintre angajatorii la care lucra producea și prosciutto di San Daniele, un tip de șuncă crud-uscată italiană, produsă în regiunea Friuli-Venezia Giulia, în nord-estul Italiei. În Italia, acest produs este DOP (Denominazione di Origine Protetta, adică „Denumire de Origine Protejată”), ceea ce înseamnă că trebuie făcut după reguli stricte, aceeași atenție pe care Vasile Berinde a învățat să o ofere produselor sale.

Povestea noastră începe de acolo, pentru că produsele pe care le avem aici, modul de preparare, toate sunt aduse de acolo. Tot ce ține de aparatură, tehnologie, am adus din Italia. Ulterior, rețetele le-am personalizat și adaptat pentru zona noastră, atât la brânzeturi, cât și la carne, produse de vânat, de orice tip. Produsele nu au conservanți absolut deloc, doar sare, piper, usturoi, deci condimente naturale. Încercăm ca materia primă să nu fie mai departe de o rază de 100 km.

Vasile Berinde, cofondator Salumeria Berbești

Sursa foto: Via Profi

Citește și: Povestea celor doi antreprenori din Maramureș care au lăsat ingineria pentru pâine și ciuperci

„Când oamenii auzeau de mucegai, făceau un pas în spate”

Înapoi în România, Vasile Berinde, alături de soția sa, Lucia, și-a pus în joc pasiunea și expertiza adunată în Italia într-o afacere de familie care vinde azi peste 50 de sortimente. Printre acestea se numără specialități precum salamul crud-uscat cu mucegai nobil, maturat timp de șase săptămâni, dar și produse tradiționale din Maramureș, cum sunt cârnații, slănina și coastele afumate.

Cei care vor să comande produse de la Salumeria Berbești o pot face trimițând un mesaj direct pe paginile de Facebook și Instagram sau pot lua produsele și de la Târgul Roade de Oraș din Baia Mare, însă tot comandând în prealabil.

Noi pregătim produsele, le ambalăm, le etichetăm, facem bon fiscal, le punem în pungă și lumea vine să le ridice personal. E un sistem simplu, dar foarte personal.

Lucia Berinde, cofondatoare Salumeria Berbești

Salamul cu mucegai se bucură de statutul de „vedetă” în curtea lor, căci este cel mai solicitat produs de clienți. Acesta este un produs rafinat, inspirat din mezelurile italiene și maturat în condiții controlate, timp de câteva săptămâni. Nu a fost, însă, dintotdeauna așa. „La început, clienții, când vedeau că avem brânză cu mucegai sau alte produse cu mucegai, făceau un pas în spate”, își amintește Vasile.

Sursa foto: Via Profi

Cât costă produsele de la Salumeria Berbești

  • Cârnat afumat semiuscat 50 lei/kg – pentru gatit și fiert
  • Salam crud uscat maturat 125 lei/kg
  • Șuncă coaptă în suc propriu 55 lei/kg
  • Cârnat cu fenicul maturat 85 lei/kg
  • Pulpă afumată - 50 lei /kg
  • Slănină cu macră – 42 de lei/kg
  • Mousse de pastramă – 15 lei/100 g
  • Pate de casa – 25 lei (borcan de 360g)
  • Rulada de porc (sau cozonac de porc) – 100 lei/kg

Un drum cu multe obstacole

Deși munca e multă, iar sprijinul instituțional lipsește, familia Berinde a continuat să investească. În cei peste 20 de ani, antreprenorii au reinvestit constant capital, ajungând la o sumă totală de peste 120.000 de euro, fără a apela la fonduri nerambursabile. O încercare de a accesa Start-up Nation s-a încheiat fără succes, din cauza modificărilor legislative.

La Salumeria Berbești am ajuns prin intermediul Via Profi, platformă care unește micii producători locali din România și care permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe.

„Ne-ar ajuta să existe niște magazine care să ne accepte produsele noastre. Produsele noastre necesită foarte mare atenție, nu se pot arunca grămadă unele peste celelalte, cum de regulă găsim în supermarketuri, le vedem toate grămadă acolo, că alea nu se strică oricum sau se strică după un an, doi. Trebuie ținute agățate, să circule aerul printre ele, ținute la distanța care trebuie respectată, sunt niște condiții în care ar trebui ținute (...) Produsele trebuie urmărite foarte mult, sunt ca niște copii, trebuie îngrijite mult. Nu le lași acolo și apoi te duci și te culci”, spune Vasile Berinde. 

Vasile povestește că cel mai greu i-a fost să obțină autorizațiile necesare pentru a deschide producția preparatelor din carne și din brânză. Legislația i se pare foarte stufoasă și întortocheată spune că ar fi utilă o separare mai clară din punct de vedere legislativ între procesatorii industriali și românii cu afaceri mici, care se ocupă de produse artizanale.  

Eu unul de asta m-am lovit, de faptul că în România nu există ceva pentru un producător mic, pentru unul care procesează puțin. Noi procesăm maximum 100 de kg pe săptămână, ceea ce e puțin. Nu cred că necesită toată legislația aia foarte stufoasă pentru industrie, pentru că noi, aici, nu suntem o industrie.

Vasile Berinde, cofondator Salumeria Berbești

Produsele Salumeriei Berbești nu sunt încă atestate, din cauza unor obstacole birocratice. Antreprenorii au încercat să le certifice ca produse montane, dar s-au lovit de faptul că au trebuit să justifice hrana animalelor, în condițiile în care Maramureșul, paradoxal, nu e recunoscut ca zonă agricolă. Deocamdată, familia Berinde continuă să muncească zi de zi pentru ca din Berbești să plece produse care spun povestea unui Maramureș viu. Vasile rămâne optimist, mai ales pentru că fiul lor adolescent, Cristian, îi ajută deja și el pe părinți, ba chiar este dornic ca în viitorul apropiat să preia frâiele afacerii.  

„Am crescut pas cu pas, lună de lună. Nu ne gândim la industrializare. Vrem să păstrăm totul artizanal, curat, natural”, spune Vasile.  

Pentru familia Berinde, producția artizanală nu se rezumă doar munca fizică, ci și la menținerea vie a unei comunități. Cei doi soți și-au înscris afacerea în rețeaua „Roade de oraș”, unde se adună peste 25 de mici producători locali. Acolo, vând direct către clienți, pe bază de comenzi online, fără intermediari. 

Personalizate pentru tine