Conform actualelor reglementări UE, bunurile cumpărate online dintr-o ţară non-UE nu sunt vizate de taxe vamale dacă valoarea lor este mai mică de 150 de euro. Potrivit Financial Times, la finele acestei luni, executivul comunitar va propune eliminarea actualului prag de 150 de euro, până la care articolele pot fi cumpărate în regim duty free.

Două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE din alte ţări în 2023, potrivit Comisiei Europene, care subliniază că "volumul comerţului electronic testează limitele vămilor". Propunerea Bruxelles-ului este destinată să oprească acest val şi ar urma să se aplice tuturor platformelor de e-commerce din afara UE.

Uniunea Europeană a discutat eliminarea pragului de 150 de euro în cadrul unui pachet de reforme vamale propus de Comisie în luna mai 2023 însă acum va încerca să accelereze adoptarea sa pentru a contracara o explozie a importurilor ieftine.

Criticii platformelor chineze Shein şi Temu din SUA s-au plâns că aceste platforme utilizează scutirile de la plata taxelor pe import pentru a-şi submina rivalii şi a evita inspecţiile vamale asupra produselor lor. Cu toate acestea, din cauza inflaţiei ridicate din SUA şi Europa, există o cerere semnificativă în rândul consumatorilor pentru produsele ieftine vândute de platformele chineze.

Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG, despre giganții chinezi de e-commerce precum Shein și Temu: Nu plătesc TVA, taxe vamale. Sunt scăpări legislative care se vor închide

Impactul pe care platformele chinezești de e-commerce, precum Temu sau Shein, îl au asupra industriei locale de e-commerce este din ce în ce mai dezbătut în industrie. Se vorbește despre sute de mii de colete care vin din China zilnic în urma comenzilor plasate online, de multe ori bunuri pe care românii sunt tentați să le cumpere datorită prețului foarte mic practicat de acești comercianți. Prezent în cadrul evenimentului dotCommerce, organizat de MerchantPro, Iulian Stanciu, președinte executiv eMAG, a avut o serie de declarații cu privire la acest subiect.

„Aceste scăpări legislative se vor închide”, este de părere Iulian Stanciu, ca urmare a decizilor ce vor fi luate la nivelul UE. Blocul comunitar are pe agendă mai multe măsuri menite să reducă impactul Chinei asupra diverselor industrii, una dintre recentele măsuri comunicate fiind cea a taxelor impuse asupra mașinilor electrice importate de pe piața asiatică.

Citește interviul integral AICI.

Sursa foto: Shutterstock