Incepand cu anul 2006, pe piata aeriana romaneasca vor opera inca doua companii cu tarife reduse: WizzAir din Ungaria si Sky Europe din Slovacia. In prezent, in Romania opereaza doar doua companii cu preturi reduse, Blue Air are curse spre Milano-Bergamo, Roma, Lyon, Barcelona-Reus, Maastricht (cu transfer la Dusseldorf si Bruxelles), Istanbul, Paris si Madrid, in timp ce My Air opereaza pe rutele Milano si Venetia.
"Compania ungara Wizz Air ne-a inaintat o solicitare la care am raspuns favorabil si vor incepe cel mai probabil sa zboare la inceputul anului 2006, desi initial doreau sa inceapa din decembrie 2005", a declarat pentru Rompres Dan Andrei, directorul Directiei de Aviatie Civila din Ministerul Transporturilor.

Compania maghiara si-a anuntat intentia de a efectua curse de la Budapesta la Targu Mures si de la Budapesta la Bucuresti. Aprobarea cursei se face in baza acordurilor aeriene intre state (Open Sky Agreement). Wizz Air a lansat, in vara acestui an, curse catre Atena, Barcelona, Londra, Paris, Praga si Roma si realizeaza si zboruri spre Polonia. Aceasta isi propune sa transporte circa un milion de pasageri pe an, adica jumatate din numarul de pasageri care folosesc serviciile companiei nationale ungare de transport aerian, Malev.

Recent, Wizz Air si-a majorat capitalul cu sapte milioane euro, printr-o injectie de capital provenind de la investitori privati si intentioneaza sa faca o alta infuzie de capital de 40 milioane euro.

Wizz Air detine sase noi avioane Airbus A320, cu 180 de locuri, si intentioneaza sa-si mareasca anual flota cu 10 noi avioane. Compania slovaca SkyEurope Airlines a trimis si ea o solicitare catre Ministerul Transporturilor, anuntandu-si intentia de a efectua zboruri de la Bratislava la Bucuresti si la Sofia. Initial, oficialii acestei companii anuntasera ca vor incepe aceste curse in decembrie 2005. SkyEurope Airlines a fost infiintata in 2001 si in prezent opereaza o retea de 28 de destinatii in 16 tari europene, de la bazele sale din Bratislava, Budapesta, Varsovia si Cracovia.

Aceasta a lansat recent o comanda constructorului american Boeing pentru un numar de 32 de noi avioane Boeing 737, a carei valoare se ridica la 1,76 miliarde dolari. "Piata suporta, este in dezvoltare si, datorita cresterii accesibilitatii populatiei din Romania, vom vedea mai multi operatori low-cost care vor veni la noi", a mai spus Dan Andrei. Acesta a mentionat ca autoritatile dau toate aprobarile necesare, insa companiile trebuie sa trimita programul exact, respectiv frecventa zborurilor si orarul.

"De verificarea tehnica a acestor avioane se ocupa autoritatile civile din statul unde sunt inmatriculate avioanele respective", a precizat directorul Aviatiei Civile din Ministerul Transporturilor.

Printre cele mai importante companii cu tarife reduse la biletele de avion care opereaza in Europa se numara EasyJet, din Marea Britanie, Ryanair din Irlanda, Virgin Express, din Belgia, Wizzair, din Ungaria, care opereaza zboruri in principal in Europa Centrala, operatorul slovac SkyEurope si Starling Airlines din Danemarca. Analistii spun ca una dintre cele mai mari probleme de pe aceasta piata este data de concurenta crescuta. In Europa sunt prezente aproximativ 50 de companii aeriene low-cost, urmand ca, pe viitor, sa apara si altele.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri