Putine tari europene se bucura de o imagine atat de stearsa, din pacate, precum Slovenia, si asta se intampla probabil din cauza spiritului atat de retras si linistit al celor care locuiesc acest stat fost comunist, dar care nu are nici macar cea mai mica cicatrice de pe urma celor 50 de ani .
Parte integranta a fostei Republici Federative Iugoslave, Slovenia si-a vazut in liniste de destinul sau de tara mica, amplasata strategic la rascruce de drumuri, intre Italia si Austria, intre Ungaria si Croatia, cu un litoral la Adriatica extrem de scurt, dar atat de bine exploatat.

Slovenia are o istorie destul de zbuciumata, specifica tinuturilor din regiunea centrala a Europei, ea trecand pe rand prin portofoliul Imperiului Austro-Ungar si prin cel al Regatului devenit ulterior republica. In 1991 si-a declarat independenta, si-a consolidat economia, iar in 2004 a devenit membru NATO si UE. La fel de discret, fara scandaluri, fara comentarii. Si asta pentru ca, in momentul aderarii la UE, nivelul de trai al celor doua milioane de locuitori era comparabil cu multe tari vest-europene.

De la munte la mare

Turismul este una dintre ramurile economiei care produce bani in Slovenia, in ciuda suprafetei de aproximativ 20.000 de kilometri patrati. Exista o zona montana spectaculoasa, specifica Alpilor, iar distanta mica de Austria (indiferent in ce colt al tarii te-ai afla) a determinat numeroasele influente specifice in cultura si obiceiurile din zonele inalte. La fel de adevarat este faptul ca Italia si comunitatea nume-roasa de italieni si-au spus cuvantul, limba acestora fiind recunoscuta, alaturi de cea maghiara, ca limba a minoritatilor. Revenind la zona montana, trebuie sa spunem ca statiunile de schi din Slovenia alpina au doua mari atuuri: sunt la fel de impresionante precum cele din Austria, cazul localitatilor Bovec, Kobarid sau Tolmin, si sunt mai ieftine decat v-ati putea imagina. Tot in Alpii sloveni se afla si Parcul National Triglav, marginit de doua rauri (Soca si Sava), renumite mai ales pentru diversitatea de sporturi acvatice ce pot fi practicate aici. Parcul Triglav se intinde pe 83.000 de hectare si cuprinde o serie de lacuri, paduri si rauri in care sunt protejate o multime de specii de plante si animale rare. Cel mai inalt punct este pe muntele Triglav, la 2.864 de metri, iar centrul turistic al parcului se afla la Bohinj, un loc in care centrele turistice s-au dezvoltat in armonie cu natura.

In nordul regiunii, pe valea raului Sava, se gaseste orasul Kranjska Gora, o statiune deopotriva de vara, perioada in care alpinismul, parasutismul, calaria, pescuitul si mountain-bike sunt sporturile preferate ale turistilor, si de iarna, cand la moda sunt saniile trase de caini, partiile cu nocturna sau inchirierile de snowmobil. Foarte aproape se afla partia de la Planica, locul in care cei mai buni saritori se intrec in fiecare an.

Lumea pesterilor

La polul opus se afla litoralul sloven, cu plaja situata la o aruncatura de bat de Italia, zona in care jumatate de tara se indreapta in fiecare vara, aglomerand autostrada ce leaga Ljubljana de tarm. Zona litorala este la fel de frumoasa ca toate tarmurile Mediteranei, cu livezi de maslini ce alterneaza cu plantatiile de vita-de-vie sau cu livezile de piersici. Aici se afla si una dintre minunile naturale ale lumii, peste 6.000 de pesteri carstice, unele formate prin secarea raurilor subterane, amenajate de-a lungul anilor pentru a putea fi vizitate de turisti. Multe dintre acestea sunt folosite de localnici pentru a-si adaposti vinurile, dar cea mai cunoscuta este Postjna, vizitata pana astazi de 26 de milioane de persoane. Grupul de pesteri numit Skocjan se afla pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO si are o lungime de 1.500 de metri.

In drumul catre plaja mai pot fi intalnite minele de sare de la Secovije, vechi de vreo sapte secole si un mic tinut in care traiesc peste 150 de specii de pasari. Orasele medievale Piran, Izola si Koper atrag numerosi turisti, in timp ce statiunea Portoroz a devenit un adevarat centru international de turism, vizitat atat pentru portul civil amenajat la standarde ridicate, baile termale sau cazinoul modern, cat mai ales pentru apa marii de un albastru unic.
In apropiere de coasta se afla regiunea Istria, cu satele pitoresti, asaltate de vizitatorii care admira grija pentru pastrarea traditiilor. Una dintre locatiile cele mai cautate este Hrastovije, unde exista Biserica Sfanta Treime, decorata cu fresce gotice.

Ljubljana

Capitala Ljubljana, aflata pe cursul raului pe care argonautii transportau lana de aur, atrage si ea cateva milioane de turisti anual. Arhitectura cladirilor perfect conservate ascunde sute de ani de stiluri renascentiste, baroce si mai ales din perioada Art Nouveau, dar si vestigii istorice din perioada Imperiului Roman sau, mai tarziu, din vremea lui Napoleon. La Ljubljana se intalnesc, practic, influentele regiunilor istorice, rezultand un adevarat babilon al traditiilor si culturii slovene. Orasul sta chiar la poalele unui deal pe care a fost ridicat Castelul Ljubljana, in jurul caruia s-a dezvoltat o incredibila viata culturala, cu teatre, muzee, galerii de arta, una dintre cele mai vechi filarmonici din lume, mii de evenimente organizate in fiecare an, cele mai cunoscute fiind Summer Festival si Jazz Festival. In mijlocul orasului se afla domul Cankarjev, cunoscut si sub numele de Centrul Cultural si de congrese.
Viata in capitala Sloveniei este marcata deopotriva de existenta Universitatii, ai carei studenti dau un farmec aparte centrului, dar mai sunt de vizitat Parcul Tivoli, Gradina Botanica sau cea zoologica si nu trebuie uitata plimbarea cu barca pe raul Ljublijaica.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri