21 Iulie 2024

VIDEO | Sicilia suferă din cauza valurilor de căldură: secetă extremă, incendii de vegetație și restricții de apă



Sicilia este una dintre cele mai afectate regiuni europene de încălzirea globală, traversând valuri de căldură care au distrus agricultura locală. „Clima are un impact foarte puternic asupra vieții Siciliei”, spune Gerardo Diana, un fermier sicilian, căruia seceta de doi ani i-a decimat recoltele de grâu și fasole.

Seceta nu este singurul fenomen cu care se confruntă Sicilia. Din cauza căldurii excesive, regiunea italiană se confruntă și cu incendii masive de vegetație. În 2021, spre exemplu, orașul sicilian Siracuza a înregistrat temperatura record de 48,8 grade Celsius. A fost un record inclusiv pentru continentul european, transmite Euronews.com.

Bazinul mediteranean, din care face parte și Sicilia, fiind cea mai mare insulă, se încălzește cu 20% mai repede decât media globală. Regiunea a adăugat deja 1,5 grade Celsius față de media temperaturilor de dinainte de era pre-industrială.

Christian Mulder, profesor de ecologie la Universitatea din Catania, declară că acest fenomen s-ar putea extinde la o treime din teritoriul Siciliei până în 2030, putând ajunge la două treimi până în 2050.

Video: Euronews.com/ YouTube

Decenii de deșertificare

Mai mult decât atât, în centrul insulei, unde cândva se aflau câmpurile înfloritoare ale fermei Salvatore Morreal, prezintă acum semne clare de deșertificare.

Dar proprietarul fermei nu condamnă doar vremea, ci și autoritățile, care nu răspuns în timp real situației critice.

”Se discută despre deșertificare încă de când eram în școală. Nu e ceva care a început ieri sau alaltăieri. Politicienii sunt principalii responsabili pentru că nu au răspuns situației cu promptitudine și nu au luat măsuri la timp”, spune fermierul.

De asemenea, analiza lui Giuseppe Cirelli, profesor de hidraulică agricolă la Universitatea din Catania, indică faptul că unele zone ale Siciliei au înregistrat o scădere de 70% a precipitațiilor în ultimul an, comparativ cu ultimii douăzeci de ani. În ciuda a ceea ce el numește o „secetă fără precedent”, Cirelli subliniază că multe dintre țevile și sistemele folosite pentru irigarea câmpurilor sau distribuirea apei în gospodării sunt vechi și nu au fost modernizate, ceea ce duce la pierderea unor volume importante de apă.

Restricții în folosirea apei

La începutul acestui an, autoritățile locale au impus restricții de apă pentru un milion de oameni din aproape 100 de municipalități. În orașul Gela, din sud, o familie poate accesa apă doar o dată la trei zile. Floriana Callea a explicat că apa este stocată în rezervoare, dar este insuficientă pentru nevoile familiei sale.

Video: Reuters/ YouTube

Cât timp va îndura Sicilia această secetă rămâne incert. Cu toate acestea, mulți localnici cred că fenomenul prin care trece insula lor ar trebui să servească drept un semnal de alarmă pentru restul Europei.



Citeste si