21 Iulie 2024

Încă un oraș european se gândește să introducă o taxă pentru turiști



Dacă în trecut, Copenhaga se gândea să recompenseze turiștii civilizați și care au un comportament exemplar în călătoriile lor, acum capitala europeană vrea să introducă o taxă de vizitare, ca mai multe alte orașe, de altfel. Aceasta devine o tendință din ce în ce mai accentuată la nivelul bătrânului continent.

Introducerea unei taxe de vizitare pe timpul nopții nu este o idee nouă, fiind în discuție de cel puțin doi ani în capitala daneză, dar acum pare mai probabil ca niciodată să fie implementată după ce majoritatea politicienilor din consiliul orașului susțin inițiativa, scrie The Mayor.

Copenhaga s-a entuziasmat la gândul taxei turistice, dar Guvernul pare a fi încă reticent, mai ales că nu toți politicienii au căzut de acord asupra acestei măsuri.

Ca să rezolve situația, Comitetul Economic a redactat un plan cu patru direcții prin care capitala daneză ar putea implementa această inițiativă.

Modelele propuse sunt destul de diferite. Spre exemplu, una dintre propuneri implică o taxă de un euro în plus per cazare, rezultând venituri de circa 6,8 milioane de euro anual, în timp ce o altă direcție descrie aplicarea acestei taxe de turism vaselor de croazieră.

Dacă, în cele din urmă, ideea taxei turistice va primi undă verde, Copenhaga va deveni doar cel mai recent oraș european care va încerca să limiteze fluxurile turistice prin impunerea de bariere financiare.

Problema este că, chiar dacă politicienilor le place ideea, cea mai mare organizație de afaceri și patronate din Danemarca, Dansk Industri, nu este de acord că are sens.

Potrivit lui Lars Bertolt Winther, șeful turismului, „nici Copenhaga și nici industria turismului nu vor beneficia de introducerea unei taxe de turism”, deoarece, spre deosebire de alte țări, turismul nu reprezintă o pondere atât de importantă a economiei locale.



Citeste si