18 Iulie 2024

Cum poți cumpăra cele mai ieftine bilete de avion. Sfaturi și trucuri ca să economisești bani



Biletele de avion s-au scumpit mult în ultimii ani, în condițiile în care oamenii au redescoperit bucuria călătoriilor după vreo doi ani de restricții, așa că este complicat să găsești bilete de avion sau să-ți „aranjezi” o vacanță la prețuri mici.

Într-o vacanță, două componente consumă cei mai mulți bani: transportul și cazarea. Cu sfaturi despre cazare vom reveni cu altă ocazie, dar am găsit mai multe recomandări, sfaturi și trucuri ce v-ar putea ajuta să economisiți bani cu biletele de avion, rămânând, astfel, cu mai mulți bani de distracție în vacanță.

Supraturismul din ultimii ani înseamnă o cerere mare pentru companiile de transport aerian, așa că prețurile au crescut și vor mai crește, atât pentru că operatorii profită de cererea mare, dar și pentru că înseamnă o solicitare mai mare a flotelor, a angajaților etc. În ultima vreme, Europa, și nu numai, a fost lovită de multe greve și proteste din partea angajaților din aeroporturi și companiile aeriene. România nu a fost nici ea o excepție, ați văzut recentul caz de la TAROM.

Înainte de a trece la sfaturi, trebuie să menționăm că următoarele sfaturi au eficiență maximă dacă există zboruri disponibile în perioadele pe care le vizați, dacă sunteți flexibili în a alege destinația de vacanță, adică nu sunteți chitiți pe o destinație anume, și dacă aveți răbdare. O vacanță ieftină se găsește cu răbdare și cu ceva efort.

Caută zboruri în cele mai ieftine zile ale săptămânii

Sunt zile din săptămână în care este ceva mai ieftin să zbori decât în altele. Deși nu este o regulă, în zilele de marți, miercuri și sâmbătă se pot găsi biletele mai ieftine decât în celelalte zile ale săptămânii.

Iar explicația este simplă. Zilele de joi și vineri sunt zile în care mulți călători își programează plecările către locurile de vacanță. În mijlocul săptămânii sunt prea puțini cei care își planifică o plecare în vacanță, iar sâmbăta se află în destinația de vacanță, urmând ca duminică sau luni să se întoarcă acasă.

Acest lucru poate fi verificat foarte ușor inclusiv pe site-urile unor companii aeriene. Nu este valabil pentru toată lumea.

Pentru a vă exemplifica, am folosit site-ul celor de la TAROM pentru a vă arăta posibilele diferențe de prețuri. Cum menționam mai sus, nu este o regulă!

Alegeți locul de plecare și destinația, apoi deschideți calendarul fără să bifați nimic. În 2-3 secunde ar trebui să vă fie afișate prețurile, după cum vedeți în captura de ecran de mai jos. Dați click pentru a mări imaginea.

După cum vedeți, cei de la TAROM chiar marchează cu roșu zilele în care sunt cele mai ieftine zboruri. Este cazul și altor companii. Noi am folosit site-ul operatorului de stat român doar ca exemplu.

Caută zboruri în modul incognito

Poate că ați verificat zborurile către o destinație, prețurile, apoi ați căutat în altă parte sau în altă zi, sau cine știe cum ați ieșit din greșeală din pagina cu zborul. Apoi, când ați revenit, prețurile nu mai erau aceleași, fiind mai mari.

Ei bine, cu siguranță ați văzut multe site-uri în care sunteți „avertizați” că la această ofertă se mai uită alte 5-6 persoane. Dacă te-ai uitat la un anunț, operatorul aerian anticipează că ești interesat și vrei să cumperi un bilet. Când revii pe pagina unde aveai cea mai bună ofertă, prețul poate fi mai mare, deoarece va încerca să scoată cât mai mulți bani de la tine.

Ca să revii la prețurile mai mici inițiale, trebuie să ștergi „cookie-urile” și să reiei căutarea. Este însă un proces mai complicat pentru unii utilizatori, așa că e mai ușor să intri direct în modul „Incognito”.

În modul „Incognito” operatorul aerian nu știe de unde ești și identitatea ta, cookie-urile și istoricul de căutare nu sunt salvate, prin urmare, de fiecare dată când revii într-o pagină este ca și cum ai intra prima oară. Așa că site-ul operatorului aerian te tratează ca pe un nou venit și-ți afișează ofertele „nealterate”.

Fii flexibil în alegerea destinațiilor

Dacă pentru voi este mai important bugetul decât destinația în sine, adică nu trebuie să fie neapărat o destinație anume, ar fi bine să vă îndreptați către SkyScanner sau pe Google Flights. Ambele funcționează cam în același mod până la un punct.

Să zicem că știți cam când ați dori să plecați. Ca exemplu, noi am ales săptămâna 19 – 25 august, dar nu ne-am setat destinația.

Alegeți aeroportul de unde vreți să plecați. Noi am folosit aeroportul din Otopeni doar ca exemplu. În căsuța următoare, când dați click o să vă apară „Explore Everywhere” pe SkyScanner sau „Anywhere” pe Google Flights. Alegeți aceste opțiuni.

Apoi alegeți intervalul în care doriți să zburați și numărul de persoane și dați „Căutare”.

Pe SkyScanner vă va arăta din prima cele mai ieftine zboruri, după cum vedeți în ilustrația de mai jos, separat pe fiecare țară.

Pe Google Flight va trebui să ajustați voi bugetul maxim pentru a ajunge la ofertele cele mai ieftine. Pe SkyScanner, intrați în țara în care vreți să mergeți și verificați acolo care sunt destinațiile și zborurile care vă convin cel mai mult.

Ambele site-uri vă pot afișa direct prețurile în lei dacă vă este mai greu să faceți calculele într-o altă valută.

În unele țări ofertele vor fi mai bogate decât în altele, mai ales dacă nu sunt suficienți operatori aerieni între diferitele destinații sau dacă nu sunt disponibile zboruri, dar veți găsi cele mai mici prețuri disponibile.

Verificați mai multe intervale de vacanță, pentru că este mai mult decât posibil să găsiți zboruri mai ieftine în intervalul următor, într-o săptămână sau o lună.

Folosiți site-urile de comparație pentru a găsi cele mai bune oferte

În cazul în care știți unde vreți să mergeți și intervalul respectiv, folosiți site-urile comparative. SkyScanner și Google Flights pot fi folosite pentru a găsi orice, inclusiv opțiuni de cazare. Dar mai puteți vizita și site-uri precum:

Evident, mai sunt și altele, dar acestea sunt folosite de mulți călători din întreaga lume și sunt validate de turiști. Site-urile acestea sunt mai bine organizate în ceea ce privește listarea de oferte de zbor și de cazare către destinațiile pe care le căutați.

Momondo este foarte bun și pentru că oferă și grafice cu date în care ar putea să fie mai ieftin în jurul intervalului căutat de utilizator.

Rezervați din timp călătoriile

În principiu ne pregătim vacanțele din timp, dar mai sunt și turiști care speră să găsească oferte last-minute avantajoase. Este adevărat, sunt șanse să găsiți pachete ieftine, dar nu pentru orice destinație. Degeaba ai o ofertă last-minute bună pentru Fiji dacă tu vrei să mergi în Santorini.

Vacanțele rezervate cu câteva luni înainte sunt de obicei mai ieftine. Mai ales dacă sunt făcute din extra-sezon. Agențiile de turism, unitățile de cazare, dar și companiile de transport aerian vor să se asigure că vor avea clienți și peste câteva luni sau o jumătate de an, așa că ofertele timpurii pot fi mai avantajoase decât cele de tip last-minute.

Dacă vreți să așteptați neapărat pentru o destinație, verificați site-urile specializate pentru oferte last-minte. Un astfel de exemplu este chiar site-ul lastminute.com. După cum veți vedea pe site, are meniul și în limba română și vă poate afișa prețurile direct în lei. Puteți căuta doar după „Zbor” sau „Zbor+Hotel”.

Dacă sunteți mai flexibili și deschiși oricărei variante, găsiți și secțiunea „Flash sales” unde găsiți cele mai bune oferte pe care le puteți găsi pe site.

La data publicării acestui articol, ofertele cele mai bune erau, așa cum anticipam, pentru destinațiile scumpe, cum ar fi în Mauritius, Maldive, Tenerife și altele. Chiar dacă sunt cele mai bune oferte de tip last-minute, s-ar putea să fie pentru o destinație care nu se încadrează în bugetul vostru.

De asemenea, este recomandat să căutați și ofertele marilor agenții care pot avea pachete turistice atractive și care includ și transportul, dar și cazarea.

Când căutați oferte avantajoase pe internet, aveți grijă din ce site-uri le cumpărați.

Cumpărați biletele dus-întors și uitați-vă după zboruri cu escală

(Sursa foto: Shutterstock)

Am cuplat aceste sfaturi pentru că, primul este evident pentru cei care zboară mai des. Biletele dus-întors sunt mai ieftine decât cele cu un singur zbor. Nu veți găsi o combinație de zboruri separate care să fie mai ieftine decât un zbor dus-întors luat de la bun început.

Al doilea sfat nu prea este unul pe care călătorii ar dori să-l primească, adică să cauze zboruri cu escală. Cu toții vrem zboruri directe, dar în multe cazuri rutele cu escală pot fi mai ieftine decât cele directe.

Pe site-urile operatorilor de transport aerian, dar și pe site-urile amintite mai sus, principalele rezultate pentru zboruri afișate sunt cele directe, pentru că așa le preferă cei mai mulți, dar puteți filtra rezultatele căutând după zboruri cu conexiune. Unele chiar au opțiunea de a debifa zborurile directe.

Atenție la costurile suplimentare!

O situație în care călătorii ajung să cheltuie bani peste bugetul dorit este aceea în care nu sunt atenți la toate informațiile din dreptul unei oferte.

Sunt multe situații în care rezultatele de pe unele site-uri, fie că sunt ale operatorilor sau ale unor platforme de profil, este posibil să fie afișat doar prețul zborului, fără taxele de aeroport, taxele suplimentare pentru bagaje și așa mai departe.

Tot la acest capitol vă recomandăm să fiți atenți și la greutatea bagajului nu doar la volumul lui. Bagajele sunt cântărite în aeroporturi la casele de check-in, iar cei mai mulți operatori vă taxează pentru kilogramele în plus peste limita impusă de ei!

În principiu, unele companii trec peste acest aspect în cazul cuplurilor, a celor care zboară în grup. Să spunem că limita impusă de operator pentru bagajul individual este de 20 de kilograme. Unul dintre voi are un bagaj de 23 kg, iar celălalt de 14kg. Ce faceți în acest caz?

Prezentați-vă împreună la check-in! Masa celor două bagaje va fi luată la grămadă, iar dacă va fi sub 40 de kg o să vă ia la pachet.

Este exact situația prin care am trecut personal, în luna mai în 2023, pe aeroportul din Istanbul, zburând spre București cu HiSky.

Colegii prezenți într-un infotrip au luat kilograme de dulciuri și rahat, suveniruri, țigări, alcool și așa mai departe, pentru că erau mai ieftine în Turcia decât în România, pentru a aduce înapoi pentru familie, prieteni colegi. Evident că a crescut greutatea bagajelor, așa că unii dintre colegi s-au prezentat doi câte doi ca să fie asimilați ca zburând împreună.

Atenție și la bagajele de mână! Sunt companii care-i taxează pe pasageri și pentru bagajele de mână, cum ar fi cazul celor de la Ryanair. Compania îi taxează pe cei care vin cu trollere de mici dimensiuni chiar dacă se încadrează ca volum la capitolul baga de mână. Rucsacurile nu sunt taxate.

În general, fiți atenți la toate asteriscurile dintr-un anunț! Două minute de atenție vă poate scuti de cheltuieli suplimentare.



Citeste si