11 Iulie 2024

Coolcationing, noua tendință în turism pentru cei care nu vor să fie prizonierii aerului condiționat



În lumina actualei crize climatice, oamenii își reorientează destinațiile de călătorie dinspre cele tradiționale pentru sezonul estival către variante noi, cu temperaturi mai prietenoase, pentru a evita a fi „prizonierii aerului condiționat” din camerele de hotel, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România.

Orientarea către clime mai moderate nu este o surpriză. Majoritatea locațiilor mediteraneene renumite pentru vacanțe, de la Rodos la Gran Canaria, s-au confruntat cu incendii de vegetație în timpul sezonului de vârf al călătoriilor din 2023, iar temperaturile continuă să atingă niveluri record de la an la an.

Luna iunie a marcat a 13-a lună consecutivă de temperaturi record pentru planetă, media globală fiind cu 1,52°C mai mare decât nivelurile preindustriale. De exemplu, Grecia a fost nevoită să își închidă faimoasa atracție turistică, Acropole, în cele mai fierbinți momente ale zilei pentru a proteja turiștii de căldura insuportabilă.

Cu toate acestea, cererea de călătorie în Europa rămâne la niveluri ridicate. Cel mai recent raport al Comisiei Europene de Turism (ETC), „Monitoring Sentiment for Intra-European Travel - Wave 19", indică o creștere notabilă a interesului pentru călătorii în rândul europenilor pentru perioada iunie - noiembrie 2024, marcând o creștere de 6% față de anul trecut. Astfel, proporția respondenților care planifică o călătorie a ajuns la 75%. Creșterea este determinată în special de dorința mare de călătorie în rândul spaniolilor, italienilor și britanicilor. În cele trei țări, opt din zece respondenți au raportat intenția de a călători în această perioadă.

De asemenea, studiul arată că 36% dintre europeni intenționează să realizeze o călătorie în următoarele luni, o creștere de 6% față de anul precedent. Alți 33% vor face o a doua călătorie. Doar 24% dintre respondenți intenționează să facă trei sau mai multe călătorii, ceea ce poate indica faptul că presiunile financiare continuă să influențeze comportamentul călătorilor.

Odată cu venirea verii, există în continuare o cerere puternică pentru destinațiile sudice, majoritatea călătorilor europeni (45%) alegând locuri mai calde pentru următoarele lor vacanțe. Interesul pentru sudul Europei este stabil în comparație cu 2023, dar este în scădere cu 10% față de 2022.

Destinațiile vestice (18%) și nordice (13%) continuă să înregistreze o cerere puternică. Spania și Italia sunt principalele opțiuni, fiecare fiind preferată de 8% dintre respondenți, urmate de Franța cu 7% și Grecia cu 6%.

Siguranța percepută a unei destinații (16%) este principalul factor care influențează alegerea locului de vacanță pentru turiști, urmată de condițiile meteorologice favorabile (13%) și temperaturile stabile (8%).

Cele mai mari preocupări ale călătorilor în vara și toamna anului 2024 includ costurile ridicate de călătorie (21%, în scădere cu 3% față de anul trecut) și finanțele personale (16%).

De asemenea, 11% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt îngrijorate de războiul Rusia - Ucraina și 10% de tensiunile din Orientul Mijlociu.

Condițiile meteorologice extreme și perturbările în transport sunt preocupări importante pentru 10% dintre europenii dornici să călătorească în următoarele luni.

Începând din acest an, sondajul analizează în detaliu impactul evenimentelor climatice asupra alegerilor călătorilor. 76% dintre respondenți declară că își ajustează obiceiurile de călătorie în funcție de schimbările climatice. 17% au declarat că vor evita destinațiile cu temperaturi extreme, o cifră care crește la 32% în cazul persoanelor de peste 55 de ani, indicând faptul că persoanele mai în vârstă sunt cele mai preocupate cu gestionarea creșterii temperaturilor.

În general, 16% dintre călători preferă locurile cu vreme stabilă, 15% monitorizează prognozele meteorologice iar 11% aleg activități care nu depind de vreme.

Un sondaj realizat de VisitDenmark în rândul a peste 9.000 de persoane din șapte țări europene a arătat că aproape jumătate dintre acestea au avut parte de condiții meteorologice extreme în timpul vacanțelor lor de anul trecut, inclusiv valuri de căldură. Două treimi au declarat că își vor schimba comportamentul ca urmare a acestei situații. Acest lucru ar putea însemna că turiștii aleg să își planifice călătoriile în alte perioade ale anului sau mai aproape de data de plecare, precum și alegerea altor destinații sau chiar limitarea călătoriilor în străinătate, arată Radu Puiu.

Orientarea către destinații mai blânde din punct de vedere termic a devenit o tendință atât de populară încât a primit și un nume: „coolcationing", promovat de reviste de lifestyle și comercianți din întreaga lume, punctează analistul XTB România.

Turiștii care doresc să evite căldura insuportabilă s-au orientat către Scandinavia, care a adăugat aproximativ 124 de miliarde de dolari la economia regională în 2023, cu aproximativ 6% mai mult decât în anul precedent. Scandinavia este în plină ascensiune, înregistrând o creștere de 27% a rezervărilor față de vara trecută.

Cercetările comandate de Uniunea Europeană arată că încălzirea globală are potențialul de a crea o schimbare majoră în ceea ce privește călătoriile pe continent. În cel mai alarmant scenariu, în care temperaturile medii globale ar crește cu 4 grade Celsius, Grecia ar putea înregistra o scădere a cererii turistice cu peste 7%, comparativ cu 2019. În același context, Suedia, Danemarca și Finlanda ar înregistra o creștere a cererii de peste 6%.

Chiar și la periferia nordică, în nordul îndepărtat al Atlanticului, Islanda beneficiază de o creștere cu 49% a rezervărilor în această vară, potrivit Virtuoso. Navele de croazieră fac opriri mai frecvente pe rutele dintre Canada, Groenlanda și Norvegia, dând un impuls economiei locale. Și Scoția se numără printre preferințele verii 2024, beneficiind de o climă mai prietenoasă și un peisaj spectaculos.

Totuși, încălzirea globală nu este un element benefic în totalitate pentru regiunile nordice. Schimbările climatice înseamnă că temperaturile medii cresc peste tot și acest lucru este valabil mai ales în latitudinile cele mai îndepărtate de Ecuator, care se încălzesc cel mai rapid. În plus, încălzirea globală nu înseamnă doar căldură, ci și riscuri crescute de apariție a unor dezastre naturale precum inundațiile și incendiile de vegetație, explică analistul financiar din cadrul XTB România



Citeste si