Pleci în concediu și nu vrei să îți irosești banii? Atunci rezervă-ți măcare 10 minute pentru a face o minimă cercetare despre locația unde mergi. Este cel mai simplu sfat posibil și totodată cel mai ignorat sfat de majoritatea turiștilor care pleacă în vacanță. Cash sau card? Ce aplicații să am instalate pe mobil? De unde cumpăr biletele de avion? Ce cazare să rezerv? Ce activități gratuite există la fața locului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care veți găsi răspuns în articolul de mai jos.

Biletele de avion ieftine. Renunță la agregatoare și caută biletele pe Google Flights, apoi direct pe site-urile operatorilor aerieni

Biletul de avion reprezintă în general a doua cea mai mare cheltuială, după cazare. Fie că nu știu acest lucru, fie din comoditate, foarte multe persoane caută bilete și le cumpără folosindu-se de agregatoare precum Vola, Momondo sau Skyscanner. Totuși, aproape fiecare agregator îți va adăuga câțiva euro, sau chiar zeci de euro, la biletul de avion, sub forma unui comision.

Dacă vrei să vezi toate opțiunile de zbor pe care le ai, dar totodată fără să plătești un comision suplimentar, urmează doi pași simpli:

  • Caută zborul dorit pe Google Flights,
  • După ce ai găsit zborul care te interesează, mergi direct pe site-ul operatorului aerian, caută acel zbor și cumpără de acolo biletul.

Îți va lua doar 2-3 minute în plus față de folosirea unui agregator, dar vei economisi zeci de euro în acest mod.

Bonus: folosind opțiunea Grafic Preț / Price Graph de pe Google Flights (foto jos), vei putea vedea cu ușurință care sunt perioadele în care biletele de avion sunt mai ieftine.

Citește măcar câteva minute despre locația unde mergi

De fiecare dată când călătoresc în afara României dau peste turiști confuzi care nu știu mai nimic despre locația în care AU ALES să meargă. Ce opțiuni de transport sunt din aeroport în oraș? Unde este hotelul X? Unde este zona comercială/cu restaurante și baruri? Cum ajung la monumentul Y? Există o aplicația de transport în comun? Ce aș putea să vizitez în zonă?

Sunt întrebări elementare la care ar trebui să ai răspunsul înainte să pleci într-un concediu, nu să stai ”la mila” trecătorilor pentru a afla aceste lucruri.

Vrei să mergi în Germania la Euro 2024? Vei putea găsi cu ușurință informații de bază. Poți citi articole precum acesta, acesta sau ghidul oficial UEFA.

Vrei să mergi în Cipru? Cauta articole despre locurile care pot fi vizitate acolo. Cauți destinații de vizitat împreuna cu copiii? Internetul te va ajuta.

Cauți restaurante decente în care să mergi? O simplă căutare pe Google Maps și vei putea vedea ce note au restaurantele din apropierea ta și ce spun alți utilizatori despre ele.

Pe scurt: mai bine petreci 30 de minute în confortul casei tale căutând informații despre locația în care mergi, decât să cauți acele informații pe străzile unui oraș care îți este necunoscut.

Cash sau card când îți faci concediul în străinătate?

Ambele au avantaje și dezavantaje așa că este recomandabil să ai ambele opțiuni la dispoziție atunci când pleci în străinătate.

Cu cât vacanța ta este într-o țară mai exotică și cu o economie mai puțin dezvoltată, cu atât cash-ul îți va fi mai de folos.

Mergi în Marea Britanie, Spania, Franța sau Austria? Atunci probabil vei putea să ”supraviețuiești” fără probleme doar cu cardul. Atenție însă, chiar și în astfel de țări cu economii dezvoltate multe magazine mici nu acceptă plăți cu cardul decât dacă valoarea bonului depășește un prag minim (de obicei 10 euro), așa că nu este rău să ai ceva cash în portofel și aici.

Un articol detaliat despre cash vs. card în vacanță poți citi la ACEST LINK.

Instalează-ți aplicațiile de transport ale orașului în care mergi

Dacă mergi într-o capitală europeană sau într-un oraș popular în rândul turiștilor sunt șanse mari ca acesta să aibă o aplicație dedicată transportului în comun.

Instalează-ți aplicația și vei beneficia de hărți, indicații cu privire la rutele/mijloacele de transport pe care să le folosești și chiar reduceri la biletele achiziționate astfel (online).

Nu în ultimul rând, vei economisi timp pentru că nu va fi nevoie să stai să cauți ghișee unde se vând bilete fizice și nici nu va mai fi nevoie să faci calcule complicate cu privire la ce mijloace de transport trebuie să folosești pentru a ajunge la o anumită locație. Asta pentru că majoritatea aplicațiilor moderne de transport în comun oferă posibilitatea ca tu să introduci numele locației unde vrei să ajungi, iar aplicația va genera un traseu în care ți se va explica, pas cu pas, unde trebuie să mergi și la care stații trebuie să cobori.

Dincolo de aplicația de transport, multe orașe au și aplicații ce conțin o hartă a principalelor atracții din oraș, cu detalii despre fiecare dintre acestea (program, prețuri, locație, fotografii, etc.).

Screenshot aplicația de transport în comun a Parisului (IDF Mobilites)

Cazarea prin Booking.com sau nu?

Foto: Shutterstock / Postmodern Studio

Dacă ai de gând să te cazezi la un hotel, în cele mai multe cazuri va fi mai convenabil să faci asta direct pe site-ul respectivei locații sau sunând direct la recepție.

Ca orice agregator de oferte, Booking.com oferă avantajul de a vedea toate opțiunile disponibile într-un singur loc. Desigur, pentru acest serviciu Booking adaugă propriul comision la orice noapte de cazare, așă că adesea va fi mai ieftin să te înțelegi direct cu hotelul / proprietarul apartamentului unde vrei să te cazezi.

Există însă și situații în care cazările pe Booking.com vor fi mai ieftine decât pe propriul site al hotelului / locației de cazare, datorită ofertelor și programelor de loialitate introduse de Booking.

Așadar, regula de aur rămâne să cauți cazări pe Booking, să citește acolo review-uri de la alți utilizatori, apoi să compari cu prețul cerut direct de hotel/ proprietarul apartamentului.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri