An de an, Grecia este una dintre principalele destinații de vacanță alese de români. Fără doar și poate, ne-am îndrăgostit cu toții de insulele care ne oferă peisaje de vis și care au în spate și o mitologie plină de legende și de istorisiri fabuloase. Tot de acolo provin și cele mai multe nume de insule în care mergem în vacanță în Grecia.

Probabil că îți mai amintești din Legendele Olimpului studiate la școală, în care îți erau prezentate dintre întâmplările prin care au trecut zeii și zeițele din Grecia Antică. Ei bine, dacă nu, ți le reamintim noi, asta în eventualitatea în care erai curios să afli de unde vin numele celor mai populare insule din Grecia în care mergem în concediu. Multe insule grecești își derivă numele de la eroi mitici, zei și regi antici sau din caracteristicile geologice ale zonelor respective.

Grecia este compusă din nici mai mult și nici mai puțin de 6.000 de insule și insulițe, răsfirate în Marea Egee și Marea Ionică. Acestă dispunere imensă a insulelor, de-a lungul a două mări este un fenomen cu adevărat unic pe continentul european. Fiecare insulă grecească este diferită, fiecare cu propriile sale atuu-uri și peisaje aparte, notează Greek Reporter.

Santorini (Thira):

Numele Santorini provine de la spartanul antic, Thiran, care a colonizat prima insulă. A fost folosit de cruciații care treceau și care s-au oprit pentru realimentare lângă Biserica Sf. Irene de pe insulă.

Santorini, greciaSursa foto: Pexels

Corfu (Kerkyra sau Korkyra)

Numele Corfu este legat de două simboluri puternice ale apei: Poseidon, zeul mării, și Asopos, un râu important din Grecia continentală. Potrivit mitului, Poseidon s-a îndrăgostit de frumoasa nimfă Korkyra (fiica lui Asopus și a nimfei râului Metope) pe care a răpit-o. Poseidon a adus-o pe Korkyra pe insula fără nume, unde i-a oferit numele locului – Korkyra, un nume care a evoluat treptat în Kerkyra. Împreună, au avut un copil pe care l-au numit Phaiax, după care locuitorii insulei au primit numele Phaiakes.

Corfu, greciaSursa foto: Pexels

Creta (Kriti)

Insula Creta este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, mai ales în sezonul estival, pentru că îmbină perfect relaxarea, distracția, aventura și experiențele culinare. Cu o suprafață de 8.336 kilometri pătrați, aceasta este cea mai mare insulă grecească și a cincea ca mărime din Marea Mediterană, după Sicilia, Sardinia, Corsica și Cipru. Creta este și cea mai populată insulă grecească, cu circa 670.000 de locuitori, precum și una dintre cele mai vizitate destinații ale Greciei.

Creta, GreciaSursa foto: Unsplash

Creta era numele uneia dintre nimfele care păzea merele de aur din grădina Hesperidelor, grădina zeilor, iar conform mitologiei, nimfa a numit insula. O altă teorie sugerează că numele derivă din cuvântul grecesc antic „κραταιή” (krataie̅), care înseamnă puternic, raționamentul fiind că insula Creta a fost cea mai puternică talassocrație (Putere întemeiată pe supremație maritimă) din timpurile străvechi.

Anafi

Conform mitologiei grecești, în timp argonauții (nume dat eroilor antici greci care au călătorit pe corabia Argo spre Colhida ca să aducă Lâna de aur) se întorceau acasă din Colchis au fost prinși de o furtună și l-au implorat pe vechiul zeu grecesc, Apollo să-i salveze. Apollo a răspuns la apelurile lor și a văzut o insulă ieșind în fața lor. Această insulă a devenit refugiul lor. Localnicii susțin că insula este numită așa pentru că nu are șerpi.

Folegandros

Pentru originea numelui Folegandros există două versiuni. Potrivit primei, numele provine de la cuvântul fenician phelekgundari (helekgundari) care înseamnă „pământ stâncos”. În cea de-a doua versiune, insula și-a primit numele de la primul colonist mitologic, Folegandros, fiul regelui Minos.

Naxos

Și în cazul insulei Naxos există două teorii principale cu privire la numele insulei. Prima este că a fost numită în onoarea lui Naxos, conducătorul primilor coloniști ai insulei, iar a doua că numele derivă din cuvântul grecesc antic „naxai” care aduce aminte de numeroaselor sacrificii care au avut loc acolo în cinstea zeilor.

Skiathos

Conform zvonurilor, numele Skiathos își are originile în cuvintele „umbră” și „Athos”, deoarece insula se află, geografic vorbind, în umbra Agion Oros.

Skiathos, GreciaSursa foto: Wall-Street.ro

Mykonos

Mykonos este una dintre cele mai faimoase insule grecești, asemănată adesea cu o mică Veneție, dar grecească. Insula are un farmec aparte, așa că nu este de mirare că nu se turiștii vor să o viziteze.Turiștii din întreaga lume iubesc Mykonos pentru că insula are, practic de toate pentru toți. Este perfectă pentru iubitorii de natură, dar și pentru pasionați de sporturi nautice. De asemenea, Mykono este un loc primitor pentru familiile cu copii, dar și pentru iubitorii de liniște și de drumeții în natură.

mykonos, greciaSursa foto: Wall-Street.ro

Numele insulei este inspirat de eroul Mykonos, un descendent al legendarului rege din Delos Anius.

Skyros

Insula și-a primit numele de la terenul stâncos sălbatic care o caracterizează. Skiron sau skyros înseamnă resturi de piatră.

Leros

Cea mai mare parte din Leros este plată, cu munți joși, astfel că insula și-a primit numele de la cuvântul grecesc „leros”, care înseamnă neted și plat.

Aegina

Tradiția arată că numele provine de la Aegina, mama eroului Aeacus, care s-a născut pe insulă și a devenit regele ei.

Hydra

Orașul Hydra este construit pe un golf adăpostit, înconjurat de munți stâncoși goi. Singura modalitate de a ajunge pe insulă este cu barca, iar navigarea pe insulă este posibilă doar pe jos sau cu mijloacele de transport tradiționale grecești (călare pe măgari, adică).

Orașul este plin de străzi pitorești care duc la cetatea medievală Kiafas. Există bărci mici și taxiuri maritime disponibile pentru a transfera turiștii pe plajele frumoase ale insulei, cum ar fi Vlychos, Agios Nikolas și Bisti.

hydra, greciaSursa foto: Shutterstock

În antichitate, insula era cunoscută sub numele de Hydrea (Ὑδρέα, derivat din cuvântul grecesc pentru „apă”), o referire la izvoarele naturale de pe insulă.

Spetses

Numele „Spetses” a venit de la venețienii care obișnuiau să numească locul „Isola di Spezzie”, adică insula aromelor (condimentelor).

Amorgos

Numele provine probabil de la cuvântul amorgά, care este cuvântul grecesc pentru grinda lungă a acoperișului unei clădiri. Configurația lungă și îngustă a insulei ar putea fi asemănată cu o grindă de acoperiș. O altă origine posibilă a numelui este aceea că insula cultiva in, care a fost folosit pentru a face haine numite „amorgos”.

Chios

Scriitorul antic Pausanias ne spune că poetul Ion din Chios credea că insula și-a primit numele de la Chios, fiul lui Poseidon, dat de o nimfă a insulei. Aceasta din urmă s-a născut în mijlocul zăpezii (provine din greaca veche χιών chiōn care înseamnă „zăpada”).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri