Răspunsul este AMBELE. Cine îți spune că doar banii cash sunt suficienți, sau că doar un simplu card îți va fi de ajuns în vacanță, fie nu știe despre ce vorbește, fie este rău intenționat. Citiți în articolul de mai jos care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni.

Cash is king în vacanță?

Avantajele cash-ului:

  • Modificarea cursului de schimb în timpul concediului nu te afectează.
  • Util pentru bacșișuri și alte tranzacții mici în cazul în care cardurile nu sunt acceptate.
  • În țări mai exotice, plata cu cardul este mult mai rar întâlnită decât în Europa.
  • Unele magazine (chiar și în orașe mari din vestul Europei) acceptă DOAR CASH pentru plăți mici (de obicei sub 10 euro).

Dezvantajele cash-ului:

  • Se pierde/fură mult mai ușor. Cash-ul pierdut/furat este practic imposibil de recuperat.
  • (Posibile) comisioane mari dacă schimbi cash în străinătate.
  • Bătăi de cap atunci când faci plăți cu o valută cu care nu ești obișnuit. Risc de a primi bani falși (rest etc.) în locații foarte populare în rândul turiștilor.
  • Unele locații acceptă doar plata cu card-ul, în special în țări dezvoltate.

În trecut, o vizită la exchange era esențială atunci când plecai într-un concediu în străinătate. Acum nu mai este cazul, deoarece cardurile de debit și de credit au devenit o modalitate mai populară de a cheltui.

Totuși, cash-ul nu este complet inutil atunci când plecați în afara țării: poate fi mai ușor să țineți evidența cheltuielilor, ceea ce este esențial dacă călătoriți cu un buget limitat. De asemenea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la găsirea unui bancomat pentru vânzătorii care nu acceptă carduri.

Dacă alegi să iei cash cu tine în străinătate, cel mai important sfat este să schimbi banii în valuta de care ai nevoie atunci când ești în România. În felul acesta vei avea timp să vezi care este cel mai bun curs și nu riști să cazi pradă unor exchange-uri străine care încearcă să profite de naivitatea turiștilor.

O excepție de la sfatul de mai sus este atunci când călătorești într-o țară cu o monedă exotică. De exemplu, dacă mergi în Thailanda îți va fi foarte greu să găsești o casă de schimb care vinde bahți thailandezi (THB) în România, iar dacă vei găsi, aceasta va avea cel mai probabil un curs dezavantajos. În această situație este recomandabil să schimbi lei în dolari în România și apoi dolari în bahți, în Thailanda.

Dacă vei face majoritatea plăților din străinătate cu cardul, este recomandabil ca în aplicația ta bancară să schimbi dinainte lei în moneda în care vei face cumpărături în vacanță.

De ce? Pentru că majoritatea băncilor și aplicațiilor financiare folosite în România oferă un curs de schimb mai bun atunci când utilizatorul își schimbă banii din contul în lei în contul în euro (de exemplu), și un curs mai prost atunci când utilizatorul face direct o achiziție în euro și banca/aplicația financiară convertește automat banii din lei în euro.

Ca ultim sfat în cazul cash-ului: Evitați să schimbați cash în aeroporturi și hoteluri. Fără excepție, indiferent de țară, acestea vor avea cele mai mari comisioane sau cele mai proaste cursuri de schimb.

Plata cu cardul în concediu

Avantajele cardurilor:

  • Mult mai sigure decât cash-ul. Un card pierdut/furat poate fi blocat aproape instant din aplicația mobilă a băncii, sau apelând la call-center-ul băncii.
  • Unele hoteluri/locuri de cazare cer datele unui card pentru a opri o garanție (ce este returnată ulterior) în timpul perioadei în care sunteți cazat.
  • În aplicația mobilă a băncii, puteți seta limite de plată, astfel că și în cazul unui furt hoțul nu va putea să cheltuiască prea mulți bani.
  • Unele carduri vă oferă acces în zona VIP Lounge din aeroporturi.
  • CHeltuiești oriunde fără a fi nevoie să schimbi cash.
  • Acces la numerar prin intermediul bancomatelor, atunci când aveți nevoie.

Dezavantajele cardurilor:

  • Nu toate cardurile de debit sunt scutite de comisioane pentru cheltuielile în străinătate. Verificați grila de comisioane a băncii de unde aveți cardul.
  • Unele magazine (chiar și în orașe mari din vestul Europei) acceptă DOAR CASH pentru plăți mici (de obicei sub 10 euro).
  • Cursul de schimb oferit de bancă (lei vs. valuta în care faceți cumpărături) este unul destul de slab dacă nu faceți anticipat o conversie valutară înainte să plecați în concediu, de exemplu din contul în lei, în contul în euro.

Plata cu cardul este în străinătate este de preferat atunci când comerciantul oferă această posibilitate. Dacă banca emitentă a cardului nu îți cere comisioane suplimentare pentru plățile în altă țară, plata cu cardul oferă numeroase avantaje: siguranță mai mare, comoditate la realizarea plăților, o evidență clară a cheltuielilor făcute și, desigur, eliberarea de cash atunci când chiar aveți nevoie de numerar.

Un sfat important dacă alegi plata cu cardul în străinătate, în special dacă mergi într-o țară exotică, este să anunți banca de faptul că urmează să faci tranzacții în afara României. Deși nu este o regulă clară, există bănci care blochează automat cardul atunci când detectează mai multe tranzacții într-o țară alta decât cea în care este domiciliat clientul.

Nu în ultimul rând, un card îți poate oferi automat posibilitatea să intri în zona VIP Lounge din aeroporturi. De obicei, astfel de carduri sunt destul de scumpe sau impun clienților condiții destul de greu de atins pentru a le obține (de exemplu, pentru cardul Star Platinum de la Banca Transilvania trebui să ai venituri de minim 12.000 lei/lună).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri