Paxos, insula grecească din Marea Ionică este cunoscută pentru peisajele sale de vis, departe de agitația urbană și de stresul cotidian. Celebra insulă a fost recent și decor pentru „Maestro în blue” („Maestrul și Marea”), primul serial grecesc realizat de Netflix.

Paxos este situată la numai 15 kilometri de una dintre cele mai populare insule din Grecia, Corfu. Este o insulă mică, pitorească și foarte primitoare, cu sate de pescari și plantații de măslini care se întind de-a lungul Mării Ionice. La sud de Insula Paxos, mai exact la 3 km, se află Antipaxos, care numără doar câteva case de localnici, dar care este o adevărată delectare pentru cei ce fug de aglomerația din marile orașe.

Numită uneori și Paxoi, Insula Paxos oferă și o altă latură a culturii grecești față de cea pe românii o cunosc, cea a festivalurilor de muzică și a evenimentelor care au în centru arte plastice. Nu este surprinzător faptul că și Christoforos Papakaliatis, creatorul serialului „Maestrul și Marea” a ales insula care se mândrește cu escapade romantice care nu se mai termină, legături cu istoria antică și porturi perfecte, numai bune în care să poposești în excursiile cu barca, scrie Greek Reporter.

Serialul spune povestea lui Orestes, un muzician care se mută pe Insula Paxos pentru a organiza un festival. Deși vine cu propriul bagaj sentimental în urma ultimilor ani trăiți la Atena, Orestes se prinde în vârtejul relațiilor complicate pe care le au locuitorii insulei. Muzica, însă, îl apropie de o persoană de care nu se aștepta să îndrăgostească încă de când pune piciorul pe insulă. Pe lângă poveștile de dragoste, serialul surprinde și viețile complicate de familie, în ceea ce Netlix a scos în față ca fiind primul serial grecesc lansat pe platformă. Serialul are nota 8,2 pe IMDB.

Insula Paxos, un loc bătătorit de o istorie lungă și complicată

Aflată la doar o scurtă călătorie pe mare de Italia, Insula Paxos a fost odată condusă de Imperiul Roman, revenind sub stăpânirea venețiană în epoca medievală. Apropierea de Italia le conferă și azi localnicilor un accent aparte, care împrumută mult din dialectele italienești.

De-a lungul timpului, insula a ajuns să fie sub stăpânirea mai multor lideri politici. La un moment dat, aflându-se sub jurisdicția unei alianțe franceze și ruso-turce, în timpul războaielor napoleoniene, conducerea insulei a fost schimbată din nou, după ce fregata Royal Navy HMS Apollo a fost predată englezilor.

Devenind parte a Uniunii Ionice stabilite de britanici, Paxos a avut și câteva perioade de pace, timp de câteva decenii. Cu toate acestea, localnicii nu erau mulțumiți sub stăpânirea britanică, motiv pentru care Paxos a servit în cele din urmă drept bază de plecare pentru mișcarea de independență a Ioniei, care a dus la aderarea cu succes a insulelor noii națiuni a Greciei, în 1864.

Insula Paxos are în prezent 2.500 de locuitori, dar vara este mai animată de turiștii care vin să se lase purtați de peisajele pitorești care-i țin departe de stresul de zi cu zi. Așa trebuie să fi fost și în istoria antică, când, conform mitologiei greci, zeul Poseidon a creat insula aceasta special pentru soția sa, Amphitrite. Legenda spune că celebrul zeu a lovind insula Creta cu tridentul său ca să poată rupe o bucățică din ea de care să se bucure alături de soția sa, în liniște.

Tot de liniște și de pace se pot bucura și turiștii care ajung pe Insula Paxos azi, unde, drept bonus, se pot bucura de Festivalul Paxos, un eveniment anual dedicat iubitorilor de muzică clasică și nu numai.

Insula Paxos și Insula Antipaxos – Ce poți vizita

Lakka, o plajă celebră din Paxos, fiind a doua stațiune ca mărime a insulei, fiin situată pe partea sa nordică. Este un port popular pentru turiștii care vizitează Paxos cu barca. Pe coasta Paxos, se poate găsi peștera Papanikolis, unde a fost ascuns un submarin grecesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe Insula Antipaxos îți recomandăm să vizitezi Voutoumi, una dintre cele două plaje ale insulei Antipaxos, care poate fi vizitată doar cu barca. Ca alternativă la barcă, poți lua un măgar pentru a traversa insula, poți vizita mai multe peșteri și te poți relaxa și bronza pe plajele pitorești.

Cum ajungi în Insula Paxos

Deși Insula Paxos este mai retrasă, nu este deloc greu să ajungi la ea. Din Grecia, cu feribotul din portul Igoumenitsa (din orașul cu același nume), care durează o oră și jumătate. Din Corfu, bineînțeles, de unde este și cel mai accesibil să ajungi, vei face cu feribotul aproximativ două ore.

Vestea bună este și că porturile italienești Bari și Brindisi sunt la doar patru ore de călătorie cu feribotul, de Insula Paxos. Arhitectura locală reflectă, de asemenea, cultura Italiei, așa cum se vede în numeroasele acoperișuri cu țiglă roșie și în clădirile vopsite cu un portocaliu strălucitor.

Insula Paxos, un loc cu o grijă aparte față de animale

Datorită locului său în istorie și a numeroaselor sale atracții culturale, Paxos face parte dintr-o rețea europeană numită „Satele Culturale ale Europei”. Sensibilă la nevoile numeroaselor animale fără stăpân de pe insulă (o problemă des întâlnită pe multe insule grecești) o organizație pentru protecția animalelor se ocupă de asta încă din 2005. Asociația PAWS lucrează pentru a îmbunătăți viața pisicilor și câinilor care sunt, de asemenea locuitori ai insulei.

În cooperare cu municipalitatea locală Gaios, organizația de caritate a reușit într-o mare măsură să controleze numărul de maidanezi de pe Paxos, chiar și să înființeze un cabinet chirurgical permanent în Magazia, care a fost deschis în septembrie 2013.



Surse galerie foto: Unsplash & Pexels

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri