Binibeca Vell, un sat văruit asemănător unui basm pe insula Menorca, a atras recent multă atenție turistică, ceea ce a făcut ca acesta să fie supranumit „Mykonos spaniol”. Locuitorii au avut o perioadă dificilă cu popularitatea virală a gospodăriilor lor și supraaglomerarea rezultată pe străzile înguste. Situația este atât de gravă, încât există acum amenințarea ca turismul în sat să fie interzis, dacă autoritățile insulei nu vor îmbunătăți regulile pentru conservare.

Deși numele său se traduce în Vechiul Binibeca, satul a fost proiectat și construit abia în anii 1960 de către arhitectul barcelonez F.J. Barba Corsini, care a căutat să imite arhitectura tradițională baleară a satelor de pescari. Se pare că a făcut o treabă atât de bună, încât acum, mulți ani mai târziu, în epoca rețelelor de socializare, Binibeca Vell a explodat în popularitate datorită turiștilor care l-au promovat.

Problema apare și din faptul că Binibeca Vell nu este un sat sau un municipiu în sine, ci mai degrabă un complex de condominii (imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, dintre care unele proprietăți sunt comune). În acest sens, străzile sale înguste și fermecătoare sunt, de asemenea, proprietate privată a locuitorilor și nu teren public. Asta înseamnă că turiștii care se plimbă și se pozează pe treptele caselor deranjează intimitatea proprietarilor, scrie The Mayor.

Asociația de locuitori a decis, ca urmare, implementarea unor restricții, cu sprijinul Municipiului San Lluis, de care aparține Binibeca. Respectivele restricții au fost plasate pe site-ul satului, precum și semne care informează vizitatorii despre acestea.

Restricțiile includ închiderea benzilor între orele 11:00 și 20:00 (pentru ca rezidenții să se poată bucura de serile, nopțile și diminețile liniștite), plus mementouri de a păstra tăcerea și de a respecta proprietățile private și de a se comporta în consecință.

Potrivit The Guardian, totuși, aceste măsuri ar putea să nu fie suficiente pentru a asigura fericirea rezidenților. Óscar Monge, care conduce un grup care îi reprezintă pe cei 195 de proprietari din Binibeca Vell, a reproșat că fondurile furnizate de guvern sunt insuficiente pentru a rezolva probleme precum eliminarea deșeurilor în urma vizitelor turistice necontenite.

Supraturismul generează mai multe dispute în destinațiile cunoscute. O alta a avut loc într-un loc din Baleare, capitala Palma, unde zeci de mii de oameni au mărșăluit pentru a protesta împotriva supraturismului din orașul lor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri