26 Aprilie 2024

GALERIE FOTO: Topul destinațiilor de vacanță ascunse din Europa. Te vei îndrăgosti pe loc de ele



Nimic nu se compară cu Londra, Paris, Roma sau Berlin, însă partea mai puțin plăcută este că în aceste metropole se înghesuie toți să-și facă vacanțele, ceea vara le transformă în orașe mult mai aglomerate decât sunt în restul anului. Dacă și tu te-ai săturat de turismul excesiv, avem câteva idei de locuri de vacanță din Europa despre care putem spune că sunt ascunse sau cel puțin ferite de ochii turiștilor care aleargă să mai bifeze o nouă capitală europeană. Iată unde te poți refugia, conform destinațiilor prezentate de euronews.com.

Villajoyosa, Costa Blanca (Spania)

Spania se află în fruntea topului cu destinațiile ascunse din Europa în care îți poți face vacanța, fiind prezentă cu orașele Villajoyosa și Ares del Maestrat. În spaniolă, Villajoyosa înseamnă „oraș fericit”, ceea ce nu poate fi altceva decât un îndemn spre a fi vizitat.

Situat la sud de Valencia și la nord de Murcia, orașul se află la mai puțin de 20 de minute cu mașina de faimosul Benidorm, supranumit New York-ul din Marea Mediterană, însă nu te teme, căci nu este deloc la fel de aglomerat ca acesta. Villajoyosa se mândrește cu case colorate, plaje aurii cu nisip fin și mâncare pe măsură. Musai să încerci aici pește și fructe de mare, căci sunt proaspete. Istoria locului păstrează și o adevărată tradiție când vine vorba de ciocolată, cu trei fabrici care o produc și care sunt deschise și azi. Mai mult, poți vizita Chocolates Valor, un muzeu care te poartă printr-o adevărată călătorie a acestui desert râvnit.

Dacă sunteți amatori de activitățile sportive, mergeți la plajele Puntes del Moro și El Xarco, care sunt perfecte pentru snorkelling. Pentru iubitorii de natură, recomandate sunt plajele Racó de Conill și L’Esparrelló, unde poți face și shopping totodată.

Sursa foto: Pexels


Ares del Maestre (Spania)

Situat la jumătatea distanței dintre Barcelona și Valencia, pe vârful unui deal stâncos, Ares del Maestre oferă priveliști uluitoare. Orașul este parte din Maestrazgo, regiunea muntoasă naturală și istorică, situată la capătul estic al lanțului muntos Sistema Ibérico. Ares del Maestre datează din secolul al XIV-lea și, deși găzduiește străzi frumoase și înguste, este probabil cel mai cunoscut pentru castelul său, Mola.

Merită să faci o vizită și la Museo de la Cueva del Castillo, un loc ascuns săpat în stâncă, unde foștii locuitori s-au adăpostit de atacuri, adesea pentru mai mult de un an. Iubitorii de istorie nu vor dori să rateze primăria gotică și biserica parohială în stil neoclasic, iar cei sportivi pot încerca zborul cu parapanta de pe popularul munte Tossal d'Orenga.

Sursa foto: Shutterstock


Primosten (Croa?>ia)

Primosten este un sat din Croația care găzduiește una dintre cele mai bune plaje din Balcani. Situat în Dalmația, Primosten se află la doar 30 de minute de mers cu mașina de aeroportul din Sibenik, fiind o destinație de top pentru iubitorii de soare și mare. Plaja Raduca Mala este una dintre cele mai lungi din întreaga Croație. Aceasta măsoară doi kilometri. Nisipurile sale aurii și apele albastre cristaline sunt mărginite de baruri și restaurante unde puteți gusta unele dintre cele mai bune preparate din Croația. Recomandarea noastră este să încercați risotto negru și ardei umpluți.

Sursa foto: Pexels


Bokodi (Ungaria) sau cum s? experimentezi cultura asiatic?, direct din Europa

Mulți dintre noi visează cu ochii deschiși la o călătorie în Asia, unde poți petrece câteva zile într-un bungalou, deasupra apei. Din păcate, o vacanță în Asia nu este accesibilă pentru toți, dar vestea bună este că poți experimenta puțin din turismul asiatic chiar de pe bătrânul continent. Satul plutitor Bokodi din Ungaria este locul ideal pentru tine. Situat pe lacul cu același nume, la doar câțiva kilometri de orașul Oroszlany, satul se află la o oră de mers cu mașina de Budapesta. Deși este atât de aproape de capitală, vei putea observa că este cu totul altă lume acolo.

Acest lac artificial a fost creat în 1961 de compania de energie termică Oroszlány, iar apa a fost menținută caldă pe tot parcursul anului, până când centrala electrică a oprit alimentarea în 2015. Cu toate acestea, Bokodi rămâne în continuare o destinație populară de pescuit și oferă o experiență cu adevărat unică. Casele din lemn care înconjoară lacul sunt în mare parte proprietăți private, dar unii oameni ai locului îi lasă pe turiști să urce pe terasele lor de pe acoperiș pentru a admira întreaga priveliște.

Sursa foto: Instagram / budapest_with_me


Naantali (Finlanda)

Nu departe de Turku, în sud-vestul Finlandei, veți ajunge în Naantali. Este un oraș mic, fermecător, cu multe de oferit în ceea ce privește cultura și gastronomia. Este unul dintre cele mai vechi orașe din Finlanda, ce a fost fondat în jurul mănăstirii medievale Brigittine Nådendal Abbey, care domină și astăzi orizontul orașului.

Totuși, cea mai mare atracție este Muumimaailma, un parc tematic dedicat emblematicilor Moomins, niște personaje din cărți, ale căror viață a fost redată ulterior în benzi desenate, dar și producții tv pentru copii. Create de autorul finlandez Tove Jansson în 1945, creaturile asemănătoare hipopotamului au încântat copiii (și chiar și adulții) de generații întregi. Muumimaailma, care se traduce prin lumea Moomins, poate fi găsit pe insula Kailo.

Sursa foto: Unsplash


Bour (Insulele Feroe)

Probabil că ai auzit de Insulele Feroe doar de la fotbal, însă această destinație turistică are mai multe de oferit decât crezi. Dacă ai un dor de a cutreiera tărâmuri abia atinse picior turistic, îți recomandăm să vizitezi Bour, un sat situat în partea de vest a insulei Vágar din arhipelagul Feroe. Doar 75 de cetățeni locuiesc acolo, destinația fiind complet cunoscută în clasamentele mondiale ca fiind una nealterată de turismul de masă. Cu case frumoase din lemn cu acoperișuri verzi, micul sat oferă priveliști uluitoare ale peisajelor rar văzute de ochii turistului obișnuit. O bună parte din priveliște poate fi admirată de pe „Tindholmur”, o stâncă ce se ridică din apă.

Sursa foto: Unsplash


Blavand (Danemarca)

Fiind cel mai vestic punct al Danemarcei și nu departe de granița germană, Blavand are multe de oferit, mai ales pentru iubitorii de istorie. La doar 30 de minute de aeroportul Esbjerg și la trei ore cu mașina de Copenhaga, această mică enclavă este un loc bun pentru a descoperi aspecte mai puțin cunoscute ale istoriei Danemarcei.

Unul dintre cele mai apărate locuri din toată Danemarca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Blavand are buncăre construite pe plajele din acea perioadă, care au fost de atunci remodelate de artistiștii plastici. Acestea prezintă acum sculpturi de cai, un simbol universal al păcii.

Sursa foto: Unsplash


Ulm (Germania)

Ulm se află în regiunea pitorească Baden-Wurttemberg din Germania, fiind la granița cu Bavaria. Orașul oferă un echilibru între modernitate și tradiție, prin faptul că orașul vechi se împletește frumos cu arhitectura modernă și centrul său cultural. Punctele de atracție pentru iubitorii de istorie includ primăria cu fațada sa plină de culoare și capela Saint-Nicolas, care datează din secolul al XIII-lea. Dacă preferați arhitectura modernă, mergeți la centrul cultural, care găzduiește clădiri din secolul XX, precum și multe muzee, expoziții și o varietate de evenimente artistice.

Situat pe malul Dunării, Ulm este destinația perfectă și pentru gurmanzi. Cartierele pescarilor și meșteșugarilor au nenumărate baruri și restaurante care oferă mâncăruri din care sigur te vei sătura, căci nemții oricum nu duc lipsă de astfel de preparate.

Sursa foto: Pixabay


Aljezur (Portugalia)

Aflat la intersecția dintre pe regiunile Algarve și Alentejo din Portugalia, Aljezur este un mic oraș care, în ciuda dimensiunilor sale reduse, încapsulează cele mai bune frumoase peisaje din țară. Aljezur este un sanctuar cu natură protejată, ce include monumente istorice recunoscute la nivel mondial, dar și gastronomie, plaje numai bune de străbătut și parcuri naturale.

Castelul istoric al lui Aljezur apare de fapt pe steagul Portugaliei, ceea ce înseamnă că este un loc important pentru națiune. Orașul este plin de restaurante și baruri „la modă” și are unele dintre cele mai bune plaje din Portugalia, cum ar fi emblematicele Arrifana și Monte Clérigo, unde se antrenează surferi de top. Aljezur este un oraș perfect dacă ai nevoie de o pauză de la locul de muncă sau, de ce nu, chiar de un concediu sabatic.

Sursa foto: Unsplash


Dartlo (Georgia)

Georgia este una dintre cele mai puțin vizitate țări din Europa, în ciuda faptului că este considerată unul dintre cele mai plăcute și frumoase locuri din lume din punct de vedere estetic. Dartlo, situat în nordul țării se numără printre cele mai frumoase sate din țară. Este locul perfect de vizitat dacă vă plac drumețiile, indiferent că îl alegi ca punct de plecare sau ca punct de sosire. Situat la 1.850 de metri deasupra nivelului mării, Dartlo oferă cele mai bune priveliști ale regiunii Caucazului Mare și, datorită istoriei, culturii și naturii sale variate, întruchipează aproape tot ce are mai bun de oferit zona.

Deși nu există rezidenți permanenți în Dartlo, există 56 de hoteluri și pensiuni private, unde în multe dintre acestea locuiesc, totuși, câteva familii.

Sursa foto: Shutterstock




Citeste si